Европейският шампион Испания започна по ужасяващ начин Световното първенство по футбол след загуба с 0:1 от Швейцария в мач от група "Н", игран в Дърбан. Единственото попадение вкара Желсон в 52-рата минута. Иберийците играха в пъти по-често с топката, но срещнаха отпора на "кръстоносците". Момчетата на Отмар Хитцфелд показаха стабилна игра в защита и умение за контраатака. Тактическата дисциплина на швейцарците и беззъбието на Испания позволиха най-голямата изненада на Мондиала до момента.

Андрес Иниеста е в стартовите 11 на Испания след излекувана контузия. Висенте дел Боске заложи на система 4-2-3-1 с изнесен напред Давид Вийя. Сержи Бускетс и Чаби Алонсо бяха избрани за опорни халфове, а полузащитата пред него беше оформена от Давид Силва, Чави Ернандес и Андрес Иниеста. Отмар Хитцфелд гласува доверие на система 4-4-2 с Дердийок и Нкуфо в нападение.

Очаквано "червените" бързо наложиха териториално надмощие. Иберийците заложиха на постепенните многоходови атаки, а съперникът им заигра подчертано прибрано в опит да затвори всички пространства пред своята врата. В отсъствието на Фернандо Торес много деен в нападение беше Давид Вийя заедно с възстановения халф Андрес Иниеста. Чави не можа да покаже блясъка си. В деветата минута новото попълнение на Барселона направи двойно подаване и тръгна устремно в наказателното поле, но си поведе дълго. Трудно испанците си изработваха позиции за стрелба. В 17-ата Давид Силва стреля диагонално, но вратарят Беналио улови.

В 24-ата минута еврошампионът имаше най-доброто си положение до почивката. Жерард Пике получи топката в наказателното поле, финтира бранител, но шутът му намери крака на швейцарския страж. Най-доброто положение за тима от страната на банките и часовниците дойде от фаул в 26-ата минута, но Касийяс изби. Секунди преди края на полувремето Вийя излезе отляво след бърза акция, преодоля бранител и много технично копна топката, която обаче нито намери очертанията на вратата, нито достигна до испанец. Като цяло момчетата на Дел Боске играха много по-напористо, но трудно си създаваха голови положения.

Второто полувреме започна с натиск за Испания. Давид Силва показа техника на дясното крило, но си поведе силно. В 52-рата минута контраатака на швейцарците донесе шокиращ гол в тяхна полза. Защитата на иберийците се пропука, Касийяс не се намеси с вещина, Жерард Пике получи ритник в главата, а Желсон добута топката в мрежата за 0:1.

В 61-вата минута Дел Боске прибегна към усилване на нападението, пускайки Фернандо Торес и Хесус Навас за сметка на Бускетс и Силва. В 63-тата Андрес Иниеста накара вратаря да застине, но топката мина встрани до гредата. Пет минути късно Торес овладя на пеналта, но техничният му удар беше прекалено висок. В 70-ата Чаби Алонсо нанесе ужасяващ шут по напречната греда, но топката не тупна зад голлинията. След 120 секунди напористият Навас проби в наказателното поле, но изстрелът му не се получи. В 75-ата скоростна контра позволи на Дердийок да финтира Пике. Техничният удар на швейцареца обаче намери гредата, а последвалият карамбол донесе само суматоха.

В 79-ата Навас стреля с външен фалц от 23 метра, но топката подмина вратата на Беналио за сантиметри. До края на мача испанците натиснаха, но съперникът им беше добре организиран в отбрана.

Така Испания стартира с нула точки и се залепи на дъното на групата заедно с Хондурас. Лидери с по три точки са Швейцария и Чили. Испанците прекъснаха серия от поредни победи, докато "кръстоносците" изравниха рекорд на Италия от пет поредни мача на Мондиал без допуснат гол.