Ден след като лекари, медсестри и фармацевти обявиха, че започват протести срещу липсата на реформи в здравния сектор, правителството предложи да се отмени забраната за приватизация на болниците и поликлиниките. Мораториумът беше наложен в края на 2001 г. от кабинета на Симеон Сакскобургготски чрез закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

Ако решението на Министерския съвет бъде одобрено от парламента, в забранителния списък към закона ще останат само 69 университетски, специализирани и областни болници. Останалите се освобождават за приватизация, като новите собственици ще бъдат длъжни да извършват лечебни и социални дейности в сградите в продължение на 15 години.

Раздържавяването на лечебните заведения е заложено в националната стратегия на здравното министерство, която все още не е приета от кабинета. Една от причините документът да се връща два пъти беше, че в него не е уточнено кога ще започне процесът. Министър Радослав Гайдарски вчера обясни, че сега ще могат да се приватизират около 200 общински лечебни заведения, ако така преценят кметовете и местните парламенти.