Жестока драма лиши България от участие на финалите в Световната лига, след като отборът ни загуби с 2:3 гейма от световния шампион Бразилия във Варна и макар и да се изравни по точки с другия най-добър втори тим - Сърбия, отстъпи по спечелени мачове.

Зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна се пръскаше по шевовете, като близо 7 000 души викаха с все сила за "лъвовете".

Посрещането на Бразилия отново бе от извънземна класа, а ние така и не успяхме да покажем играта, която ни изведе до чисти победи срещу Холандия и Южна Корея. Разбира се, днес съперникът бе на различно ниво, но показахме много резерви в защита, а от невероятната ни игра на блок, която ни изведе на трето място в Европа, показахме твърде малко.

Днес първият гейм започна изключително равностойно, като до първото прекъсване гостите имаха едва точка аванс. До втората пауза на два пъти успявахме да изравним след прекрасни изяви на Казийски и Владо Николов, но в крайна сметка "селесао" поведе с 16:14. Феноменалното посрещане на кариоките обаче си каза думата и с лекота шампионите от миналата година в Световната лига стигнаха до 25:21.

В нито един двубой на националите до момента обаче не сме изживявали подобни емоции и драма, каквито имаше във втората част. Пранди пусна в игра опитния Христо Цветанов на мястото на Ники Николов, но сякаш целият състав бе преобразен. На първото техническо прекъсване поведохме с 8:4 , след което обаче последва уникален срив. Бразилия записа десет точки, срещу едва една наша и поведе с 14:9. Две прекъсвания на Професора не доведоха до промяна, но това, което бразилците не успяха да преодолеят, бе великолепното включване на Вальо Братоев. Успяхме да стопим разликата до 19:21, след което последваха шест наши точки срещу три на "селесао" и успяхме да стигнем до 26:24.

Сякаш не бе достатъчна драмата във втория гейм. Третата част определено бе способна да причини инфаркт. Започнахме отново много силно и поведохме с 8:5 на първата пауза. След ас на Жеков и прекрасен блок на завърналия се Ники Николов стигнахме до пет точки разлика. Последва лек спад, но на второто прекъсване убедително водехме с 16:12. Последваха още силни минути за "лъвовете" и след две прекрасни атаки на Алексиев стигнахме до 19:13. Последваха обаче няколко наши грешки, Пранди извади капитана Владо Николов и пусна Цецо Соколов, който влезе блестящо. Все пак преди да се развихри диагоналът на Тренто, Бразилия ни скъса сърцата, като изравни до 20:20. Двубоят тръгна точка за точка, а първият геймбол бе при 24:23 за нас. Впоследствие пропиляхме още четири геймбола, гостите също пропиляха два, за да се стигне до двете поредни грешки на Висото в атака и 31:29 за България!

След тези два изключително драматични гейма, националите ни започнаха отново много силно и поведоха с 8:5 на първото техническо прекъсване, а Цецо Соколов показа, че трябваше по-рано да бъде пуснат в игра. Невероятната защита на Бразилия обаче отново ни отчая и доведе до пореден обрат, като на втората пауза вече "селесао" имаше аванс от две точки. Ас на Казийски ни приближи до обрат в наша полза, последва ново отдалечаване на кариоките, но пак успяхме да изравним при 22:22. Тогава обаче не ни достигна психика и с три бързи точки Бразилия прати мача в тайбрек.

Феновете в зала "Конгресна" започнаха да следят развитието на тайбрека с притаен дъх, тъй като националите ни дръпнаха с две точки още в началото и победата изглеждаше възможна. Бразилия изравни до 2:2, след което две съдийски грешки ощетиха "лъвовете" и гостите поведоха с 7:5. Не се отказаха възпитаниците на Пранди, успяха да стопят разликата до точка, но на два пъти Казийски бе хванат на блок и така "селесао" дръпна в резултата за 12:10. Дадоха всичко от себе си националите ни, но всичко не бе достатъчно в този мач и за загубиха гейма с 12:15 и мача с 2:3 гейма.

Така България зае второ място в група "А"с 26 точки. Толкова има и Сърбия в група "В", но западните ни съседи имат една победа повече от нас и това им дава право да продължат на финалите на като най-добрия втори отбор.