Кандидат-студентите на училището – приети в Софийския Университет още на първо класиране.

Повече от успешна се оказа изминалата учебна година за 76 ученици на “Марконис”, които завоюваха престижни международно признати сертификати след като достойно издържаха изпитите на Лондонския Университет (Pearson Tests of Engilsh)  и на Университета Кеймбридж.
“Най-големият подарък за петата годишнина от създаването на училището  за мен персонално е поредния академичен успех на учениците ни. Успех, който е категоричен, масиран и постигнат с общите усилия на учениците и екипа ни. И тази година получихме сериозно признание за работата ни на 3 нива – две международни и едно национално. Това е външен атестат за добре свършена работа. За толкова висока оценка си струва човек да работи денонощно, защото вече няма никакъв спор, че знанията в “Марконис”, сбъдват мечти”, заяви с нескрито задоволство управителят на езиковия център Николай Николов.
Задоволството му определено не беше без основание, защото средният успех на учениците положили изпитите на Пиърсън по българската шестобалната система е Отличен 5,70. От 71 ученици явили се на Pearson Tests of Engilsh в “Марконис” няма нито един скъсан, като общият брой на отличните оценки е 51. Показателен е и фактът, че броят на положилите тези международно признати изпити в езиковия център тази година е почти два пъти по-голям от предходната година, когато на престижните изпити се явиха 44 възпитаници на училището и пак ги издържаха с огромен успех. Заслугата за сериозните постижения на учениците тази учебна година е на преподавателите Румяна Видинова, Дияна Ганева, Емилия Кумпелова и англичанина Нийл Уотърс. 

Много добри са и резултатите на изпитите на Университета Кеймбридж, на които учениците от “Марконис” традиционно се явяват само на най-високите изпитни нива, осигуряващи им възможност за кандидатстване в чуждестранни ВУЗ-ове след успешното полагане на изпитите. Тази година 4 ученици (Катя Дамянова, Мария Илчева, Станислава Лазарова и Видин Велчев) успешно издържаха изпита за втория сертификат на Кейбридж (CAE). А Катя Дамянова има двоен повод за радост, защото от есента ще бъде студентка в Холандия.
Безспорно най-голямата радост за училище “Марконис” обаче е успехът на 18-годишната Габриел Братанова (на снимката), която издържа успешно най-високото ниво от изпитната сертификатна система на Кеймбридж –  изпита за третия сертификат на Кеймбридж (CPE)   след усилена индивидуална подготовка, водена от собственика на езиковия център Николай Николов, който всяка учебна година е ангажиран с преподаването в най-високите изпитни нива в училището, както и с кандидат-студентската подготовка на учениците от “Марконис”. “Успехът на Габриел Братанова е изкачване на още едно важно стъпало за нашето училище. Изпитът за третия сертификат на Кейбридж (CPE) е доста труден, а понякога дори и непосилен за много ученици. Затова малко са онези, които стигат до него. В “Марконис” за първи път имахме такава подготовка и аз съм изключително щастлив, че тя се увенча с успех. Надявам се, че през идните години и други ученици ще успяват да достигат до това ниво и да го покоряват, както направи Габи, която определено е ученик мечта за всеки преподавател”, сподели Николай Николов с видимо възхищение от постижението на ученичката си Габриел, която за три години подготовка в “Марконис” стана безусловен рекордьор по брой на получени международни дипломи – 5 (три от Кеймбридж – FCE,CAE,CPE и две от Пиърсън – най-високите 4-то и 5-то ниво). Освен с петте международни сертификати Габриел Братанова може да се похвали и с успешно издържания си международен тест по английски език IELTS, резултатът от който също служи за прием в чуждестранни университети. Оценката на Габриел е 7,5 по скала от 1 до 9, която тя е постигнала без специална подготовка, разчитайки на натрупаните си знания по английски език през годините.
И тази година кандидат-студентите на “Марконис” успяха да се преборят с конкуренцията и да станат студенти в Алма Матер още на първо класиране. Двете кандидат-студентки на “Марконис” Димитринка Лилова и Мария Данинска бяха приети в желаните от тях специалности – “Публична администрация” (Димитринка) и “Тюркология” (Мария).