Левски удари Калмар от Швеция с 5:2 и се класира за плейоф за Лига Европа с общ резултат от двата мача 6:3. Сините ще разберат в петък своя съперник преди групите на надпреварата.

Българите тотално смачкаха и надиграха калмарите, но в края на мача се отпуснаха и това можеше да им изиграе лоша шега.

До 83-ата минута левскарите сe забавляваха на терена и разцъкваха технично, създадоха множество положения, вкараха красиви голове и радваха феновете си.

Те правеха с топката и своя съперник каквото си пожелаят и определено подлудиха над 10 000 на стадиона. След тази минута обаче сините станаха неузнаваемо слаби и едва не допуснаха срамен обрат.

Футболистите на Калмар се вдигнаха на щурм, вкараха два гола и сериозно притесниха всички по трибуните.

За щастие в последните минути Исмаил Иса вкара два гола и класира Левски в следващия кръг на надпреварата. Освен Иса за Левски на два пъти се разписа и Гара Дембеле, едно попадение добави Дани Младенов. Точни за Калмар бяха Ериксон и Йохансон.

Левски започна мощно мача и можеше да вкара още в началото. Гара Дембеле получи топката на границата на малкото наказателно поле, но от там стреля неточно. Сините продължиха да мачкат и логично вкараха.

В 12-ата минута Жоазиньо пусна топката на Дарко Тасевски, който отляво нахлу в наказателното поле на Калмар и центрира по земя към Дембеле, който отблизо опъна мрежата на шведите за 1:0.

Гара бе неудържим в тези първоначални минути и малко по-късно развинти отбраната на гостите отдясно, напредна мощно и центрира в наказателното поле на гостите, където обаче Жоазиньо се размина с коженото кълбо и изпусна да вкара.

В 21-ата минута Милев направи безумна грешка, като "увисна" при едно центриране и позволи на Дъглас да се озове сам срещу Петков, но за щастие на сините, нападателят от точката на дузпата стреля в аут.

Това стресна българите и те отново натикаха калмарите в собствената им половина. Най-добрият на терена Дембеле направо се подигра със защитата на Калмар. Този път Гара навърза трима шведи, последва шут от точката на дузпата, но Васто спаси. В 33-ата минута Левски вкара втори гол.

Жоазиньо центрира отляво в наказателното поле на шведите, където с глава Дани Младенов направи 2:0. Това даде още повече увереност на сините, които до края на полувремето разпиляха шведите, те пък от своя страна не знаеха къде се намират и едва връзваха по два точни паса.

Преди почивката Дани Младенов проби по дясното крило и се опита да намери Жоазиньо в малкото наказателно поле, но бразилецът стреля неточно в аут.


Левски започна атакуващо и второто полувреме. В 51-ата минута Жоазиньо се пусна по дясното крило и нахлу опасно в половината на Калмар, последва пас към Тасевски, който продължи към Дембеле, но защитник на Калмар със сетни усилия изчисти топката.

След това положение сините намалиха темпото и сериозно се отпуснаха, което можеше да им изиграе лоша шега, но за щастие удар на Мендес от три метра мина над гредата. Това положение стресна Левски и българите отново натиснаха шведите.

В 68-ата минута Дембеле стреля но не успя да вкара. Минута по-късно обаче Гара отбеляза. Минев центрира и нападателят с глава направи 3:0. След този гол Левски сериозно се отпусна и позволи на шведите да вкарат бързи два гола и да хвърлят в ужас феновете по трибуните.

Точни за гостите бяха Ериксон и Йохансон, след безумни грешки в отбраната на сините. В последните минути обаче резервата Исмаил Иса се развихри, вкара на два пъти и класира Левски за плейоф за Лига Европа.


ЛЕВСКИ - КАЛМАР 5:2

1:0 Гара Дембеле (12)
2:0 Даниел Младенов (33)
3:0 Гара Дембеле (70)
3:1 Ериксон (83)
3:2 Йохансон (85)
4:2 Исмаил Иса (89)
5:2 Исмаил Иса (90)

ЛЕВСКИ: Петков, Мюлдер, Иванов, Йовов (24-Лъчезар Балтанов), Минев, Младенов, Жоазиньо, Тасевски (65-Мариян Огнянов), Дембеле (72-Исмаил Иса), Гаджев, Милиев

КАЛМАР: Васта, Ланц (46-Бертилсон), Карлсон, Аугустсон, Ридстрьом, Ларсон, Дауда (46-Мендеш), Исраелсон, Йохансон, Ериксон, Дъглас