Литекс продължава падението си в евротурнирите, след като днес загуби гостуването си на Дебрецен в Унгария с 0:2 в първия мач от плейофа за влизане в групите на Лига Европа.

Изглежда кошмарите за Левски ще се окажат абсолютно непреодолими и за възпитаниците на Петко Петков, които вече отпаднаха от Шампионската лига, след сблъсък с друг "любимец" на "сините" - Жилина.

"Оранжевите" излязоха на терена без своя капитан Ивелин Попов, който днес бе в Англия, за да договаря трансфера си в елитния Блекбърн.

Петков Петков заложи в атака на Том и Нифлор, като двамата успяха да заместят капитана на тима що се отнася до създаване на положения, но бяха пълна нула щом се стигнеше до реализирането им и определено могат да се чувстват длъжници на отбора.


Най-големият длъжник обаче се казва Барт. Бранителят направи безумието на мача, след като в средата на втората част си изпроси изключително глупав червен картон, за грубо влизане с бутоните напред в краката на съперник.


Двете попадения паднаха през първата част, като първо Кулибали се възползва от меле в защитата на ловчанлии, а после Лачко с глава разстреля Голубович от няколко метра, след още една груба грешка на централните бранители.


Двубоят започна изключително оптимистично за българския тим, като още в 5-та минута Нифлор изведе Том сам срещу вратаря на домакините, но халфът на Литекс пропиля 100-процентовата възможност, като стреля в аут.

Постепенно Дебрецен изравни играта, а ловчанлии се прибраха в своята половина и в 22-ата минута защитата на българите се пропука фатално. При едно центриране в наказателното поле Шекели овладя топката, след което падна и остави съмнения, че е играл с ръка. Настана меле, при което късмет имаше Кулибали, който от пет метра успя да прати топката в мрежата на Голубович за 1:0.


Само четири минути след това Литекс можеше да намали резултата. След една многоходова атака Том стреля от дистанция, а Малинаускас изби, Нифлор притича, но от пет метра прати топката във вратаря, който с помощта на гредата изби в корнер.


Въпреки няколкото добри хрумвания на оранжевите в атака, в 33-та минута слабата защита отново издъни отбора. При още едно центриране в наказателното поле на ловчанлии, Лачко нахлу и с глава простреля мощно Голубович от няколко метра.


Литекс отново можеше да се върне в мача в 39-ата минута, но мерникът на Йеленкович се оказа твърде крив. Халфът можеше да прехвърли излезлия неразчетено напред страж на съперника, но прати топката далеч в аут.


Минута по-късно Миядиноски бе освен непокрит при едно центриране в наказателното поле нашия шампион и само нескопосаното засичане на футболиста на Дебрецен спаси Литекс от трети гол.


В 45-та минута унгарците изпуснаха две изгодни ситуации да направят резултата класически. Първо Цвиткович бе изведен на стрелкова позиция в наказателното поле, но Голубович спаси, а после при едно центриране Кулибали се размина опасно с топката на пет метра от вратата.


Определено на почивката оранжевите бяха получили сериозно конско в съблекалнята, защото през второто полувреме те излязоха мотивирани да отбележат гол и не бяха далеч от истината. В 50-та минута Том бе изведен очи в очи с Малинаускас, но стреля право във вратаря. Топката попадна в Нифлор, който имаше пред себе си опразнената врата, но някак успя да насочи топката тка, че стражът на домакините да избие.


В 62-та Миланов проби в наказателното поле и имаше прекрасна възможност да вкара, но се засуети и върна към Сандриньо, който мощно стреля от границата на наказателното поле, но топката рикошира от тялото на бранител и излезе в корнер.


За втори пореден път обаче Литекс самоуби шансовете си да измъкне нещо в този мач, след като в 69-та минута Барт влезе касапски в краката на съперник и логично видя червения цвят и се отправи преждевременно към душовете. Както е известно, при гостуването на оранжевите на Жилина в Шампионската лига, Ивелин Попов си изпроси изгонване и лиши отбора си от себе си през второто полувреме.


Междувременно Дебрецен имаше пълен контрол над мача, но не се напъваше да вкара нов гол. Такъв обаче без малко щеше да падне в 79-та минута, когато Цвиткович като на шега стреля от 30 метра и коженото кълбо профуча на милиметри от десния стълб на вратата, пазена от Голубович.


В самия край на мача Светльо Тодоров имаше възможност да вкара почетен гол, който да увеличи многократно шансовете на българския тим, но от удобна позиция не успя да простреля вратаря на унгарците и в крайна сметка двубоят завърши 2:0.


Реваншът в Ловеч е следващата седмица, като "оранжевите" все още имат шанс да продължат, но с тази игра трудно ще успеят да сътворят чудото.


Дебрецен - Литекс 2:0

1:0 Кулибали (22)
2:0 Лачко (33)

Дебрецен: Малинаускас, Кабат (80, Фаркаш), Комлоши, Бернат, Миядонивски, Киш, Варга, Кулибали (86, Яник), Шелеши (76, Домби), Цвиткович, Лачко

Литекс: Голубович, Барт, Венков, Петков, Йеленкович, Берберович, Том (78, Цветанов), Сандриньо (65, Тодоров), Миланов, Нифлор (71, Янев), Цветков