Много недоволни ИТ специалисти в САЩ са готови да сменят работата си през следващата година. Според проучване на Technisource, 61% от анкетираните ИТ кадри с приходи от 35 до 50 хиляди долара годишно признават, че скоро ще започнат да търсят нова работа.

В категорията на печелещите от 50 до 75 хиляди долара годишно, готовност за смяна на работата са изявили 27%, а при кадрите със заплащане над $75 000, цели 36% искат нова работа.

Заплатите са орязани силно в някои области, а в други е спрян ръстът им, коментират от Technisource. ИТ отделите са подложени на значително съкращения, като служителите, запазили работата си, поемат допълнително натоварване без да получават компенсации.

Всичко това води до скрити враждебни настроения сред персонала и в резултат - до желание за смяна на работата. Не е сигурно обаче, че ще се намери нова работа. Само 27% от ИТ специалистите, изкарващи от 35 000 до 50 000 долара годишно, очакват повече работни места за тях.

Американските национални индекси за ИТ заетост показват подобряване на ситуацията в последно време, но работодателите продължават да съкращават персонал. Така например, фармацевтичният гигант Eli Lilly and Co. обяви, че планира да съкрати 340 работни места, заети в момента от ИТ специалисти.