Проектът по Оперативна програма „Регионално развитие”, който община Ботевград спечели, ще доведе до намаляване с 30% на енергийните и експлотационни разходи в петте учебни заведения, които ще бъдат ремонитрани със средства на Европейския съюз.  Ефектът ще бъде постигат чрез подмяна на дограмата, саниране на сградите и подмяна на отоплителните инсталации.
Това заяви зам. кметът инж. Валентин Ценев на днешната пресконференция за представяне на проекта.
Проекът „Инвестираме в нашите деца” е на стойност 4 566 706 лв и се финансира изцяло  от Европейския фонд „Регионално развитие”. Проектът е с продължителност 18 месеца.
Реално ремонтните работи ще могат да започнат в края на онември или начаото на декември, тъй като сега текат сроковете за обявяване на обществена поръчка – заяви В. Ценев.
Една от целевите групи по проекта са децата с увреждания. В  трите  училища – В Ботевград, Врачеш и Трудовец ще бъдат изградени рампи и  стълбищни платформи, които ще направят достъпа до всички етажи възможен за децата с двигателни проблеми. Санитарните възли също ще имат специални помещения за децата с увреждания.
Както вече сме информирали по този порект  основно ще бъдат ремонтирани основните училища в Трудовеци  Врачеш,  ОУ „В.Левски” в Ботевград и детските градини „Синчец” и „Звънче”.
Целта ни е ремонтите в училищата и детските градини да подобрят жизнената среда в Ботевград, младите семейства да имат желание да раждат и да отглеждат децата си в Ботевград – заяви Валентин Ценев.
Проектът е разработен от инвестиционния отдел в общината. Експертите  отбелязаха изключителната заслугата на бившия шеф на отдела Йорданка Делийска, която загина при  катастрофа през декември 2008 г.