Преди дни беше отправен укор от гражданин, че заради наредба на Общината, в която се регламентира отглеждането на животни в града, животните са намалели.
Това е само поводът, а причината да пуснем този материал е посещението на наша делегация на селскостопанското изложение в гр.Ферес и по-точно впечатлението им от решаването на подобни въпроси там.
Ето какво сподели за читателите на сайта Даринка Петкова-член на делегацията:
„По време на посещението ни в гр. Ферес - Гърция съвместно с инж. Стефан Борисов – заместник-кмет се запознахме с начина на отглеждане на селскостопански животни в града и общината.
Съгласно действащото законодателство в Гърция в населени места с над 2000 жители е забранено отглеждането на всякакъв вид селскостопански животни, включително и кокошки.
Извеждането на животните от гр. Ферес е станало през 1986 г. За целта Общината е парцелирала общински имот от 270 дка, намиращ се на разстояние 6 км. от града на парчета по 4 и 5 дка. Мястото е водоснабдено и електрифицирано. Тези имоти са продадени на минимални цени на собствениците на селскостопански животни и те сами са си изградили обори, отговарящи на съответните норми за отглеждане на животните. Отглеждането на животните се извършва също от собствениците. За изграждането на оборите е необходимо строително разрешение. В зависимост от броя на отглежданите животни се определя отстоянието на мястото от границите на населеното място. Собствениците на селскостопански животни могат да си изберат и друго място, което е възможно да закупят за изграждане на обор, но вече на него общината не осигурява ток и вода. Дори и цените на тези места не са преференциални.
При всички случаи, дори и върху собствен имот да са изградени оборите, трябва да са извън очертанията на населеното място и да не пречат на останалите жители и да няма замърсяване.
Ако някой собственик не е съгласен доброволно да изведе животните извън населеното място, това става принудително със съдействието на полицията.”
Както се казва в такива случаи, коментарите оставяме на вас.