Около 35-40 представители на бизнеса в Ботевград дойдоха на срещата с кмета Георги Георгиев, която се проведе вчера в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Темата на срещата бе „Взаимоотношенията между местния бизнес и общината” В тази връзка градоначалникът подчерта, че благодарение на гъвкавостта и организационните способности на ботевградските бизнесмени не се е стигнало до масови съкращения на работници и служители в периода на финансова и икономическа криза. Георги Георгиев допълни, че бизнесът с нищо не е попречил на общината и тя продължава да е икономически стабилна и да се развива. След това кметът даде думата на представителите на бизнеса за въпроси, мнения и препоръки. Въпроси към общинското ръководство не бяха зададени, а по-скоро бяха направени конкретни предложения. Шефът на фирма „Булсан” Николай Манчев каза, че е наложително да се ремонтират пътищата до Индустриална зона „Микроелектроника”. Това поискаха и други бизнесмени, които ръководят фирми на тази територия. Те се мотивираха, че дупките трябва да се асфалтират най-вече заради чуждите инвеститори и клиенти на производствените предприятия.
В отговор кметът заяви, че вече се асфалтира околовръстния път покрай ЕПИК и до средата на ноември ще бадат закърпени и останалите дупки по пътищата, водещи до индустриалната зона. Георги Георгиев каза, че тази зима ще бъде обърнато много сериозно внимание на снегопочистването в промишления район на града.
На въпроса „Ще бъде ли асфалтиран пътят до „Сортови семена?”, Георги Георгиев отговори: „До края на тази година това няма да стане. Ние подреждаме проблемите по значимост, а този участък не е толкова натоварен.”.
Представителят на фирма „Теда М” Мила Младенова отправи препоръка за благоустрояване на индустриалната зона, като се приложи моделът на публично-частното партньорство. Тя предложи общината да помисли за пускане на вътрешноградска автобусна личия в удобни часове за хората, които работят на смени и нямат осигурен транспорт от работодателя си.
„За да участваме с проект за осигуряване на средства за благоустрояване на индустриална зона, общината трябва да разполага с терен не по-малък от 200 декара. Ние нямаме такава площ, но ако някой от вас намери ниша, ние сме готови да участваме. Що се отнася до вътрешноградска линия, ще проведа разговор с местния превозвач”, отговори кметът на общината.
Представителят на фирма „Хабак” Таня Багелейска повдигна въпроса за паркирането по протежение на улица „Гурко”. Тя каза, че студентите на МВБУ не спазват никакви знаци и паркират автомобилите си от двете страни на улицата, с което пречат на живеещите и работещите в този участък.
Кметът Георгиев подчерта, че това е един от най-наболелите проблеми, на който търси решение. Той съобщи, че до дни ще започне разширение на улица „17-ноември” в участъка от ъгала, където наскоро бе изваден стълб на Енергото, до заведние „Фейс”.   
Друг представител на бизнеса сподели, че доставчиците на стоки, които зареждат магазините под Сариевския блок, често отнасят глоби от КАТ, тъй като спират на бул. „Цар Освободител”, за да разтоварват.
В отговор градоначалникът каза, че това не е редно и ще разговаря с шефа на полицията по този въпрос.
Бизнесмени се поинтересуваха дали има лостове, с които общината може да задължи собствениците на запустели имоти, намиращи се близо до производствени предприятия, да почистват собствеността си.
„Ние можем да поддържаме само имотите, собственост на общината. Не можем да се разпореждаме със собствеността на фирмите и гражданите”, отговори Георги Георгиев.
В края на срещата кметът благодари на представителите на бизнеса, които се отзоваха на поканата му, и ги призова да „обърнат поглед към образованието - да инвестират в обогатяване на материално-техническата база на средните училища, а защо не и на основните”.