С нови цени от новата година ще бъдат и шофьорските курсове. Но за разлика от повсеместното поскъпване на други стоки и услуги, често немотивирани и необосновани, инструкторските фирми в този случай твърдят, че увеличението на цената на шофьорския курс е продиктувано от повишения брой часове по каране – те са със седем повече и вече стават общо 31.

Наредбата на Министерството на транспорта излезе в Държавен вестник в последния работен ден на старата година. И така шофьорският курс ще стане около 600 лева, но не повече. Досега той струваше между 400 и 500 лева в реномираните инструкторски фирми. Това съобщи в интервю за "Дарик кафе" председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев. В неговата асоциация членуват 70 големи фирми от цялата страна.

Какви ще бъдат цените на курсовете от новата година и за какви часове става дума?

Смятам, че цените си остават същите предвид това, че часовете се увеличават. И естествено цената става по-голяма, но за сметка на по-големия брой часове. Така че по същество цената на шофьорския курс си остава същата, ако смятаме за часовете в момента. Един курс, който в момента струва между 400 и 500 лева, ще се повиши с около една трета, тъй като с една трета се увеличават и часовете, предвидени за обучение по новата програма.

Ако курсът е 400 лева – колко ще поскъпне?

Нормалният курс за едно наистина качествено обучение не може да бъде по-малко от 600 лева.

С около стотина лева, но пък с колко се увеличават часовете на курса?

Часовете, които до миналата година бяха 24 часа управление, сега стават 31 – със седем часа се повишават. Трябва да се има предвид и нещо друго – от 1 януари тази година към фирмите се предявяват много големи изисквания, в новите учебни центрове, където те трябва да инвестират в материалната база. Говорим за офиси, кабинети, материално-техническо оборудване и т.н.

Новите седем часа, с които се увеличават часовете за подготовка на бъдещите шофьори, за какво ще бъдат достатъчни?

Идеята за увеличаване на броя на часовете е тези, които се обучават, да бъдат добри шофьори, да могат да карат на автомагистрала, да карат и извън населеното място, да карат на фарове, нощно кормуване, да се отдели повече внимание на паркирането. Това са важни елементи от управлението и когато човек няма тези умения, става опасен на пътя.

Какво ще кажете на хората, които се подмамват от евтините цени на курсовете на малки фирми, примерно на порядъка от 200-300 лева, които са доста по-ниски от тези във вашата асоциация.

Бих един много прост съвет – те трябва да знаят, че евтиният курс излиза много по-скъп. Препоръчвам им да не се доверяват на фирми, които нямат офиси с работно време, които нямат съответната счетоводна документация, които малко или много изглеждат „сиви”. Защото накрая ще бъдат излъгани и никой няма да може да им върне парите.

Защото става дума за фирми фантоми най-вероятно.

Точно за това става дума. Тези фирми са т.нар. тротоарни структури, човек никога не може да знае къде се намират и в какви отношения са с техните курсисти. Те спокойно могат да изчезнат от пазара и хората да останат измамени и кой да не им върне парите.