Мъжкият баскетболен отбор на Балкан отсъпи при гостуването на румънския Търгу Муреш с 90-83 в среща от четвъртия кръг  от група Б на Балканската баскетболна лига. За домакините пък нова бе първа победа в регионалната надпревара след две поражения - като домакини на Рилски спортист с 89-90 и при гостуването на Фени Индъстри.

"Зелените" започнаха много добре мача и в края на първата част имаха преднина от 7 точки - 26-19. В средата на втората част обаче домакините обърнаха резултата 28-26, но със силна серия балканци отново се откъснаха със 7 точки при 37-30. Няколко грешки най-вече в пасовете обаче от тяхна страна позволиха на Търгу Муреш да отиде на почивка с 2 точки аванс - 42-40.

И след началото на третата част играта продължи да бъде оспорвана. Домакините дръпнаха с 6 точки три минути след началото й, но с две тройки на Любо Лилов нашите изравниха при 53-53 и дори излязоха напред с 57-55. Това обаче бе последното им повеждане в мача, въпреки че в края на третата четвъртина резултатът отново бе равен - 60-60.

Последната част бе изцяло за домакините. Зелените не можаха да се справят със зоновата им защита, отново допускаха прекалено много грешки, не вървеше и стрелбата на най-добрите стрелци Бозов и Давидов, на които домакините бяха обърнали сериозно внимание. И разликата в полза на Търгу Муреш започна да нараства лавинообразно, като 4 минути преди края достигна 17 точки. Отпускането до края на мача позволи на Балкан да намали пасива си на 7 точки при крайното 90-83.

Най-резултатен за Балкан бе Джош Гонър с 22 точки, но извърши и най-много грешки - цели 6. С най-голям коефициент бе Жоро Давидов - 24 с направения дабъл-дабъл - отбеляза18 точки и хвана 11 борби под двата коша. С 10 точки е центърът Крум Дойчинов, той овладя и 7 борби, но получи и цели 4 чадъра от игралия с маска на лицето сърбин Александър Младенович. С по 9 точки са Любо Лилов и ирил Райков. Данчо Бозов завърши с необичайните за него 7 точки с твърде лош процент стрелба - 8-0 за 2 точки и 5-1 от тройката, въпреки че направи най-много асистенции - 13. Неузнаваем в тази среща бе Дуейн Мортън с 8 точки и само една борба.

Цели шестима от Търгу Муреш вкараха над десет точки. Със 17 екрилото Ливиу Думитру, двама направиха дабъ-дабъл- Александър Младенович с 13 точки и 10 борби и Джейсън Форте с 15 точки и 11 борби, като и двамата се отличиха с атрактивни изпълнения. Флавиус Лапусте вкара 17 точки, с 16 друг американец -  Куули. С 12 е литовецът Гитас Сирутавичус, който се справи добре с опазването на Бозов.

Съдийската тройка от Сърбия Миливое Йовчич, Урош Оберкнежевич и Владимир Вескович се справи отлично с ръководенето на срещата. а високо ниво бяха и феновете на домакините, които бяха изпълнили почти изцяло двехилядната зала в трансилванския град.

Срещата бе предавана пряко в сайта SportMedia.tv. Срив в интернет-трасето на територията на залата в Търгу Муреш обаче стана причина зрителите да не могат да наблюдават решителната последна част на мача.

Преди срещата президеттите на двата клуба - Иван Гавалюгов на БК Балкан и Йозеф Шаклай на БК Търгу Муреш, размениха визитки и се снимаха за botevgrad.com.

Следващият мач на Балкан в Балканската лига е следващия вторник, 30 ноември, когато гостува в Кавадарци на Фени Индъстри. Той бе изтеглен седмица по-рано заради прякото тв излъчване в Македония.

Снимки: botevgrad.com