Лодърдейл е явление не само в българския баскетбол. Навремето го следят от НБА, където е сред десетте най-високи играчи в историята. Със своите 222 см е най-високият българин, тъй като има и наш паспорт. В момента Гъливер от Чикаго е приятната изненада в баскетболното първенство.


На 37 години и 3 месеца американецът е втори при реализаторите (36,6 т. средно на мач) и лидер в борбата под коша (14,6 овладени топки на мач). С помощта на Пи Ел аутсайдерът Черноморец се превърна отбор, срещу който никой не изгаря от желание да се изправи.


От три седмици обаче внушителната осанка на Лодърдейл е прикована към резервната скамейка. Живял по царски през по-голямата част от живота си, той падна в плен на т. нар. "царска болест".
Подаграта е в начална фаза и лекарите дават надежда за пълно възстановяване. Лошата новина за Гъливер е, че с любимата му бира, която пиеше като безалкохолно, е свършено. Добрата е, че му предстои стриктна диета, след която ще може да закопчава ципа на панталоните от стария си гардероб и да спести някой долар в кризата.
Доларовите банкноти винаги са били на особена почит за Прийст Лодърдейл. Дългучът минава за голяма скръндза. Преди години буквално освирепява, когато разбира, че годишната заплата на Тодор Стойков е с $ 20 000 по-висока от неговата. Пи Ел току-що е подписал за $ 200 000. По това време Стойков взима $ 220 000. Мисълта, че някакъв българин прибира повече, направо го побърква. От този миг нататък Лодърдейл все по-често забравя екипа си и все по-често се успива за следобедните тренировки.


Посреща утрото в БИАД и невинно се оправдава, че страда от хронично безсъние. "Дали ще будувам у дома, или в бара, няма значение", повдига рамене исполинът.


Докато играе в Лукойл Академик, Лодърдейл си живее царски в България. Любимец е на бившия президент на клуба Владо Боянов и има специален статут. С точка в договора, според която след мач има право на пет (5!) поредни отсъствия от тренировки.


Упражнението "изваждане" определено не е неговото. През 2003 г., заради дългове към фирма, ушила му цял вагон с дрехи, Гъливер се скрива в хотелската си стая в Милано и отказва да играе в мача на Лукойл срещу Брейл. Три години по-късно внезапно е повален от стомашен вирус и изпуска самолета за Апенините. Остава в София и си спестява втора серия от играта на криеница с италианските дизайнери.


Привилегиите му в Лукойл нямат край. Още недовършил първия сезон при студентите, Гъливер вече сочи с пръст къде иска да бъде настанен при втория - в чисто нова кооперация зад хотел "Плиска". Капризът му е задоволен. По време на лятната ваканция центърът дава нареждания от САЩ по телефона: "Ако нямам сателитна чиния, няма да дойда", "Ако не ми купите плазмен телевизор, няма да се върна", "Ако нямам легло, каквото ви поръчах, не ме чакайте", "Ако нямам завеска на прозореца в банята, ако нямам шофьор и кола, ако нямам това или онова..." Претенциите валят.


И Лодърдейл получава всичко: сателит, личен шофьор 24 часа в денонощието, който да го развежда из нощна София, завеси в банята и огромен креват. За него тогавашният треньор на отбора - Константин Папазов, стига едва ли не до бой...


Алчността на Прийст обаче расте правопропорционално с доброто отношение от страна на ръководството на Лукойл. Подлъган от мениджъра си за мултимилионен договор с клуб в Русия, малко преди Коледа на 2006 г. Гъливер дезертира в пакет със съотборника си и другар по чашка Брайънт Смит. Изоставя съотборниците преди сблъсък отново с италиански съперник в евротурнирите. Не се трогва дори когато заключва кучето си без храна и вода в луксозния апартамент. Когато го намират два дни по-късно, бебето питбул е унищожило почти цялата покъщнина и обзавеждане. От клуба покриват щетите на хазяите. Съдбата на питбула не е чак толкова лоша. Спортният директор на ОСК Лукойл Сашо Везенков го взима под крилото си. Кръщава го Прийст и го закарва да пази двора на селската къща в Бобошево.


Четири години по-късно Лодърдейл пак е тук. До Русия така и не стигна. Нито до милионите, обещани му от онзи мениджър. Малко по-смирен, все така забавен, но и видимо пораснал. На акъл.


Футболът е детската му мечта
Като дете Лодърдейл мечтае за кариера в американския футбол и дори играе за отбора на гимназията. Изведнъж обаче започва да расте. От 195 см за кратко става 215! Треньорът му се хваща за главата и го моли да се откаже. Прийст го прави, но е принуден да смени и училището. Остава фен на Грийн Бей Пейкърс и будува, щом удари часът на плейофите за "Супербоул" в NFL. На 17-годишна възраст за първи път започва да се занимава по-сериозно с баскетбол. Преди това го прави само за удоволствие с баща си в махалата. Татко му, който е "само" 190 см, на младини е обещаващ талант, но се жени рано и приключва със спорта.


Брат му е убит в улична престрелка

Носи обувки №54, страда от плоскостъпие

За ушиването на един негов баскетболен екип отива плат за два и половина други.

През септември 2005 г. става най-високият българин. Паспортът му е подарък от Лукойл. Документите му връчва председателят на БОК Стефка Костадинова на церемония в "Хилтън". На нея Лодърдейл отива по анцунг.

Произхожда от голямо семейство. По-малкият му брат загива през 2001 г. в улична престрелка в САЩ. И до днес Лодърдейл се грижи за децата му. Другите му брат и сестра живеят в Калифорния.
Пие минимум по четири литра течности на ден. За да утоли жаждата си, поръчва наведнъж по четири бутилки от 0,500 л студен чай.

При предишния си престой в България (2002-2006) изживява любов с певицата Лейди Би.

Класацията му за най-красиви градове в Европа изглежда така: 1. Лондон, 2. Париж, 3. Москва.

"Кръстникът" е любимата му филмова сага. За №1 сред актьорите признава Ал Пачино, а от актрисите харесва Камерън Диас.


Човек за пет долара
Легенди се разказват и за друг случай. След масова поръчка на кецове и екипировка по интернет Лодърдейл остава огорчен, че негов съотборник му виси с $ 5. На загрявката преди среща на Лукойл от евротурнирите подмята на момчето, че явно доста е забогатяло, щом си е купило нов автомобил, но той още си чакал своите $ 5. Внушителният дълг е изплатен на полувремето в съблекалнята с банкнота от 20 лева. Американецът няма дребни, за да върне и с удоволствие задържа рестото...


Дамяна Наумова

Снимка: Костадин Андонов