Точковата система отпада от догодина с приетите от парламента окончателни промени в пенсионната система, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Промените бяха приети с 86 гласа „за”.
Спорният параграф 26 бе приет с гласовете на мнозинството от ГЕРБ, с който се регламентира право на пенсия и осигурителен стаж и възраст да се придобива при навършване на 60-годишна възраст от жените и 63 годишна възраст при мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години при мъжете. От левицата поискаха отпадането на параграф 26. Народният представител от БСП Емилия Масларова предупреди, че с премахването на точковата система на практика се денонсира споразумението, подписано със синдикатите, работодателите и правителството.

Драгомир Стойнев попита, кое налага вдигането на стажа и на възрастта и коя държава в Европейския съюз, където има солидарен модел на пенсионна реформа, не е на дефицит. „Вдигайки стажа и възрастта вие стоварвате цялата тежест върху хората в предпенсиона възраст. Вие мултиплицирате негативните ефекти. Ако се приемат тези предложения за увеличаване на стажа и на възрастта вие ще стоварите тежестта върху хората в предпенсионна възраст”, попита той.

От левицата поискаха гласуването да се извърши по реда на чл. 56 ал. 2 т.3 със ставане от място и поименно извикване „за”, „против” или „въздържал се”, тъй като гласуването на този текст е решение, което има отражение за един значителен период от време до 2035 година. Мнозинството, обаче, отхвърли това предложение.

Ангел Найденов от БСП посочи, че няма абсолютно никакво основание да се отхвърля подобно предложение. „Аз разбирам, че е много по-комфортно да пребивавате в анонимността на груповото гласуване, но след като от сутринта скрихте дебатите и те не се предават по БНТ и БНР, имайте смелостта да се изправите пред микрофоните”, посочи той.
Четин Казак от ДПС упрекна мнозинството, че няма нито един разумен аргумент за промяната. Депутатите отхвърлиха и предложението на народния представител от ДПС Хасан Адемов за удължаване с една година на срока на действие на точковата система. Той призова народните представители да дадат последна възможност на точковата система да прояви своята гъвкавост. Досега мъжете получаваха право на пенсия, ако са навършили 63 години и имат 100 точки (сбор от възраст и стаж), а жените - на 60 години и 94 точки. Тази система дава възможност недостигащите години стаж да се компенсират с по-висока възраст и обратно.От 1 януари 2011 г. това отпада.

Жените ще се пенсионират след 37 г. стаж, а мъжете след 40 г. Това ще започне от 2020 г., а дотогава стажът за пенсиониране ще се повишава плавно с по 4 месеца за година от 2012 г. От 2021 г. нараства и възрастта за пенсиониране с по 6 м. до достигане на 63 годишна възраст за жените през 2026 г. и 65 г. за мъжете през 2024 г.