За 2010 год. Районен съд - Ботевград е постановил 97 осъдителни присъди, влезли в сила. Одобрени и 258 споразумения. Наблюдава се, че по-голяма част от съдебните производства по Наказателни от общ характер дела са приключвали в едно съдебно заседание след внасянето на обвинителния акт, тъй като съдебното следствие е разглеждано по реда на чл.370 и следващите от НПК ”Съкратено съдебно следствие в производството пред първата инстанция”.
В законовия срок, предвиден в НПК, съдът се е произнасял с определения по внесени от прокуратурата споразумения, по които има одобрени 145 споразумения за отчетния период.
Осъдените лица са общо 440, като са наложени следните наказания: ”лишаване от свобода” за срок от 3 години до 15 години - на 1 лице,  „лишаване от свобода” до 3 години - на 181 лица, от които условно осъждане е наложено на 114 лица, “пробация” на 248 лица, „обществено порицание”  на  5 лица,  „глоба” -  на 5 лица.
Непълнолетните лица, които са осъдени през отчетния период от време са 26 лица.
От постановените съдебни актове по Наказателни от общ характер дела са обжалвани са 31 дела, от които до момента са отменени 5 дела, изменени наказания по 4 дела и потвърдени 14 дела.
Отменена е присъда за допуснати процесуални нарушения в хода на досъдебното производство, за което делото е върнато на прокуратурата за доразследване. Друга присъда е отменена за липса на задълбочено обсъждане на доказателствата в мотивите към първоинстанционната присъдата,  изменени са присъди с оглед размера на наложеното наказание от районния съд, като наказанието е намалено от въззивната инстанция.
В отчетния период се наблюдава намаление на броя на върнатите от съда на прокуратурата дела за доразследване поради допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство в сравнение с предходната година, според отчета на Районен съд – Ботевград за 2010 година.

През 2010г. новообразувани дела в Районен съд - Ботевград са 3 279, с 1157 повече в сравнеие с предходната 2009г. Висящи към 01.01.2010г. от предходен период са били 365 дела, с 382 по-малко от 2009 год.
През отчетната година Районен съд – Ботевград е приключил с решение 3345 дела.
Към края на отчетния период останалите висящи дела са общо 299 дела или 8% от разгледаните през годината.