Специализирана полицейска операция срещу ДДС измамите с кодово название „Играчите" се провежда на територията на областите Стара Загора, Сливен и Велико Търново, съобщиха от МВР. В нея участват Главна дирекция „Криминална полиция", НАП, ОД МВР Стара Загора и ОД МВР Сливен, а действията им се наблюдават от Окръжна прокуратура Стара Загора.

Основният задържан в хода на акцията е Минчо Фотев-Лисицата, който е регистриран като извършител на 34 различни престъпления, като за 8 години са му наложени девет присъди. Припомняме, комисията "Кушлев" конфискува от сливенския бизнесмен имущество на стойност 282 000лв. преди 2 години. Освен Лисицата, зад решетките са счетоводителката на фирмата му, както и други негови съдружници.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред агенция „Фокус", че информация за дейността на заловените е била получена през 2008г.

„Дружеството и лицата се занимават с изкупуване на зърно, основно от реални земеделски кооперации и производители. В доставките фигурират и фирми от рисковия контингент, които попадат в схеми за източване на ДДС. Те впоследствие биват дерегистрирани по Закона за ДДС, като техните места се заемат от новосъздадени", заяви вътрешният министър.

По думите му, чрез данъчен кредит от нелегитимни търговци, държавата е била ощетена с около 2 млн. лева.