В събота бе свалена шината от оперираното коляно на Данчо Бозов. Два дни преди това капитанът на Балкан стана първият български спортист, при когото започна да се прилага нов метод за лечение с кръвна плазма, чиято цел е по-бързото  възстановяване на травмираното място.


 Това съобщи самият д-р Антони Георгиев, един от най-известните родни ортопеди, който впрочем направи и операцията на баскетболиста. Основното в този метод е способността на организма да се самоизлекува, като ние просто стимулираме този процеса, казва д-р Георгиев. Той е началник на Клиниката по ендоскопска травматология към ВМА, където всъщност се извърши манипулацията.


 Същността на метода е използването на растежните фактори, които ускоряват възстановяването на тъканите. Самата процедура се състои в инжектирането на кръвна плазма в мястото на травмата. Кръвта се взема от самия пациент и се центрофугира във високотехнологичен апарат до получаването на кръвната плазма, отстраняване на левкоцитите и концентриране до определено ниво на тромбоцитите - клетките, които отговарят за съсирването на кръвта и именно в тях се намират тези  растежни фактори. Така всички биологични процеси на зарастване и възстановяване се случват по-бързо и сигурно, обяснява лекарят.

 

Повече за новия метод за лечение с кръвма плазма може да прочетете от интервюто с д-р Тони Георгиев пред Агенция Фокус, към което даваме линк:

 

http://www.focus-news.net/?id=f17057