Едва около 40 еколози се събраха на протест пред сградата на Министерството на икономиката. Природозащитниците от „Екогласност" и „Зелените" се обявиха за възобновяеми енергийни източници и против атомната енергетика.

Еколозите протестираха срещу радиоактивните изхвърляния в атмосферата от АЕЦ "Козлодуй", новия ядрен реактор в ЖК"Младост"- София, радиоактивните отпадъци и проекта АЕЦ „Белене".

Някои от протестиращите носеха противогази и табелки с надпис: „BeleNE", "Радиоактивни отпадъци за 100 000 години", „Не на руската ядрена мафия", „Ядрената енергетика няма бъдеще" и др.

Зам.-председателят на Национално движение „Екогласност" Петър Пенчев подчерта, че България трябва да си извади поука от проблемите в Япония. „Умният човек се учи от грешките на другия, а глупавият - едва, когато ги допусне сам". С тази българска поговорка Пенчев подчерта, че страната ни трябва да изполва основно възобновяеми енергийни източници. Групата на „Наглите" е в ядрената индустрия, категоричен е Пенчев.

„ВЕИ не оставят никакви боклуци", категорично заяви Пенчев и допълни, че в Европа този начин на добиване на електроенергия е издигнат в култ.

Той припомни твърдение на бившия министър Румен Овчаров, който казвал: „Оставете ги тези вятърничави идеи" по отношение на възобновяемите енергийни източници.

Стана ясно, че от министерството са изразили готовност да се срещнат с протестиращите еколози, но те отказаха да се качат в сградата, тъй като според тях това е умел ход още в началото протестът да бъде прекратен.

Природозащитниците вероятно ще влязат при ресорния заместник-министър едва след изтичане на разрешението за протеста.