Както ви информирахме вчера, трима възпитаници на ПГТМ „Христо Ботев” станаха мениджъри за един ден в София. Те пожелаха да споделят впечателнията си от работната атмосфера, в която имаха възможност да се потопят за кратко време.

Петьо Горанов:
След откриването на инициативата „Мениджжър за едни ден”,  г-н Валери Млъзев ни заведе в офиса на регионалния център на банка ДСК София Запад. Разказа ни за структурата на банката и каза, че управлява 46 клона в този регион. След това присъствах на две срещи с клиенти на банката.
Г-н Млъзев ни показа най-важния клон на банката, който е с най-много продажби до момента. Запозна ни с голяма част от своите служители,  както и с главният мениджър продажби г-жа Радка Михова, която беше неотлъчно до нас през целия работен ден. Тя ни показа множество сделки, които бяха сключени през деня.
 

Гергана Тодорова:
Компанията, която ме избра, е рекламна агенция „Публисис” АД. Основната дейност на фирмата е  създаване на марки, творчески концепции, обслужване на клиенти, стратегически консултации, както и създаването на ефектни рекламни кампании. Когато отидох в офиса, най-напред ми разясниха подробно с какво се занимават, а след това ми пуснаха реклами, които са изготвили – Renault, Tefal, Maggi, HP, Nestle, OMV,
Банка ДСК, Nestle, Teacher’s, Ballantines и др. После имах шанса да присъствам на няколко срещи, свързани с  нови рекламни кампании. Имах възможността да се запозная отблизо с творческата история на всяка една реклама билборд, лого и т.н и се оказа, че това не е никак лесна задача. Изнервяме се, когато телевизонната реклама прекъсне любимия сериал иил предпочитаното предаване, но всъщност никой не знае през какво минава един графичен дизайнер и copywriter, докато създадът крайния продукт. Хареса ми това, че всеки има задача за изпълнение, всички работят заедно и се съветват, защото не се знае откъде ще изскочи най-добрата идея. По-късно през деня се срещнах с Николай Неделчев – директор на „Публисис” - България. Разказа ми откъде е започнал кариерата си, какво е работил и как е успял да стигне до този пост. Споделих с него за бъдещите ми планове. Поздравих го за екипа, който ръководи, защото това са уникални личности, всеки един от тях с различни качества, а заедно работят като едно цяло.
Накрая, когато приключи работният ден, се върнахме в хотел ”Шератон”, където ни връчиха сертификати за участие, а после получих покана за стаж в тяхната фирма. Дадох и интервю за jobs.bg, което ще бъде публикуване в четвъртък.  

Ваня Петкова:
Аз бях мениджър за един ден в ТП ''Сандоз д.д.''  Компанията се намира в квартал ''Младост'' 4, Бизнес парк София. Мениджърът й г-н Кирко Кирков ни показа офисите, запозна ни със служителите там и ни разказа накратко за тяхната работа. После ни покани в кабинетът си. Поговорихме за проектите, в които сме участвали и какво сме научили от тях, с какво искаме да се занимаваме, след като завършим средното си образование. После си разпределихме с останалите ''мениджъри'' длъжностите, които трябваше да заемам през деня. Аз отидох на събрание, в което асистент мениджърът г-н Георги Катинов показа месечния отчет на ''Сандоз д.д.'', ръста на продажбите, както и най-търсените лекарства през последните шест месеца. След  ръководството на фирмата ни покани на обяд, на който обсъдихме някои важни неща в сферата на предприемачеството и програмата до края на деня. Върнахме сме се отново във фирмата. Г-н Кирков ни показа презентация, свързана със стиловете на управление на мениджърите, положителни и отрицателни черти на различните методи за мотивация на персонала, тест за самооценка на нашите притежавани качества и др. Имахме възможност да си поговорим и с асистент мениджъра г-н Катинов. Времето мина неусетно. Направихме няколко снимки за спомен, обобщихме впечатленията си от деня и се отправихме отново към Шератон хотел ''Балкан''. В ТП ''Сандоз д.д.'' останах очарована от колектива. Всички си вършеха работата с желание, помагаха си взаимно, имаше и добра комуникация между подчинени и ръководители. А това са много важни неща за една модерна компания.

На снимка №1: Петьо Горанов

На снимка №2: Гергана Тодорова /първата отлява надясно/

На смика №3: Ваня петкова /в средата/

Снимките са предоставени от Гергана Тодорова