Двама ботевградчани - Галин Михайлов и Христо Петков, израснали като баскетболисти в школата на Балкан, спорят  за титлите в две скандивски страни - Норвегия и Дания. И имат реални шансове да станат шампиони със своите отбори, в които са титуляри.


За играещия в норвежкия Тромсьо Сторм  Галин Михайлов това е трета поредна финална серия. Предишните два сезона Тромсьо стигна само до сребърните медали. Сега обаче играчите от северния град са твърдо решени да грабнат титлата. Още повече че техният най-опасен съперник в редовния сезон - Аскер Алиенс, бе изхвърлен на полуфинала от четвъртия Baerum с 2-1 победи в серията. Преди плейофните серии Аскер бе лидер с 18 победи и 3 загуби, докато останалият на второто място Тромсьо бе със 17 победи и 4 неуспеха, като две от опраженията бяха именно от Аскер. За разлика от победителя в редовния сезон, в полуфиналната серия Тромсьо Сторм нямаше проблеми срещу първия тим на Галин Михайлов в Норвегия - Улрикен от Берген, като я спечели с 2-0 успеха.


Финалната серия за определяне на шампиона в Норвегия се играе до 3 победи в 5 мача. В първия, игран на 1 април, Тромсьо победи кто домакин Baerum с 87-78, като Галин записа 6 точки, 2 борби и 3 асистенции. Във втория, който бе на 3 април, гостите успяха да изравнят серията, като спечелиха с 90-83 като гост. В тази среща за 26 минути алин отбеляза 13 точки и направи 5 асистенции.
В днешния трети мач играчите на Тромсьо Сторм ще имат тежко гостуване в залата на тузарското 115-хилядно предградие на столицата Осло.

Финал в първенството на Дания със своя тим Бакен Беарс играе и друг ботевградчанин - Христо Петков. В тази страна финалната серия е както в NBA -  до 4 победи в 7 срещи. Съперник на отбора от град Орхус е лидерът в редовния сезон Свендборг Рабитс. Впрочем двата тима завършиха с еднакъв актив - по 24 победи и само 3 загуби, но първото място бе за "зайците", които са с по-добри показатели в мачовете между двата тима. На полуфинала мечоците отстраниха третия Naestved с 3-0 победи, докато Свендборг се справи с петия Хорсенс с 3-1.


В първата финална среща, която се игра вчера, 7 април Баккен Беарс спечели като гост с 80-54. За 20 минути игра Христо Петков отбеляза 8 точки и грабна 7 борби. Останалите мачове от финалната серия, която ще завърши този месец, са: 11, 14, 18, 21, 25 и 28 април.