България се превръща в гето. Демографската ситуация у нас е повече от драматична, а политиците и отговорните институции нехаят.

Това мнение изразиха участниците в пресконференцията в БТА, на която бяха представени резултатите от семинара „Заплахи за етнодеформация и дебългаризиране на обществото в контекста на престъпно подценяване и укриванена истината за етническата структура и етническите процеси в България".

Професор Петър Иванов, ръководител на изследването на Центъра за демографска политика, заяви, че последното преброяване на населението е дало „най-доброто" от себе си, за да не излязат наяве етническите процеси в България. Той беше категоричен, че тези тенденции са трайно задълбочаващи се, опасни и дори катастрофални.

По думите на Иванов сред процесите, които биват укривани и които не стават ясни за обществото, са билингвизъм, езикова асимилация, изменение на целостта на етносите, амалгамация.

Нещата са изкючително драматични, посочи проф. Иванов, като добави, че според него най-страшният процес, протичащ в момента у нас, е диференциацията. Тази тенденция той сравни със ситуацията с апартейда в Южна Африка. Отиваме към геторизиране на държавата, а гетото се заражда в многото изоставени от българите селища, които се превръщат в незаконно владение на един етнос, заяви още той, изтъквайки - българският етнос се циганизира.

Като доказателство за тази позиция на пресконференцията бяха припомнени изнесените експресни данни от преброяването на НСИ.

Според тях в 186 български села не живее нито един човек, като най-силна е тенденцията за обезлюдяване на Северозападна България. Не напразно българите се стремят към два града - София и Варна, предпочитат отделни квартали, каза още професорът, като не изключи възможността скоро да станем свидетели на изграждането на стени на различни места, които да разделят българите от циганите.

Участниците в пресконференцията изтъкнаха, че голяма част от изоставените селища се намират в изключително плодородни райони, което влияе негативно на родното земеделие и страната ни бива принудена да внася земеделска продукция отвън.

Проф. Трендафил Митев заяви от своя страна, че реалният брой на напусналите страната българи е много по-голям от обявените от НСИ 580 000 души, защото на голям брой места не са преброени българи, които трайно са напуснали страната и живеят в чужбина.
Той обясни, че за последните години нацията ни се е стопила с между 1 и 1,5 млн. души. За сравнение Митев отбеляза, че за всичките години след Освобождението българските емигранти са общо 100 000.

За пръв път наблюдаваме явлението бягство от отечеството и губене на сиво вещество, съобщи професорът. Коренно се промени равнището на университетската аудитория, коментира още той. В тази връзка професор Митев настоя за провеждането на он-лайн преброяване на сънародниците ни в чужбина, както и изясняване на въпроса колко от тях биха се върнали в България.

След това, посъветва той, българската държава трябва да създаде и приложи програма за национално спасение, чиято основна цел е да върне тези българи у дома, защото както посочи Митев - ние сме на ръба на етническото си оцеляване.

Силни критики към безотговорността, по думите му, на управляващите отправи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Това, което излезе като данни, е просто трагично и дори надхвърли нашите негативни очаквания, коментира той данните на Националната статистика.

По думите му големият брой на напусналите страната българи се дължи на висока детска смъртност, ниската продължителност на живота и голямата емиграция на предимно млади българи. Те бягат или на запад, или където им видят очите, защото България не е нормална държава. Това показва нещо много сериозно, а представители на държавата и на НСИ ни обясняват, че това не е драма, че проблем няма, коментира Какарачанов.

Той беше категоричен, че българският политически елит не се интересува от съдбата на българския народ, а е насочил вниманието си към други въпроси като например - сделката за Белене, за която е ясно, че някой ще вземе много пари.

Лидерът на ВМРО отправи и тежки упреци към управляващите за това, че принуждават много български майки да връщат на НОИ обезщетения за гледане на децата си. В една страна, в която българите изчезват, е трагедия да се опитваш да вземеш пари от майки, посочи той.

Явно не можем да накараме управляващите да се замислят, те са заети с други неща, но ако можем да предизвикаме интелектуалната общност да се активизира, нещо може би ще се промени, коментира още войводата.