Всяка година абитуриентските балове създават празнична атмосфера в Ботевград. Пред училищата идват не само родители, приятели и близки на зрелостниците, а и граждани, които с интерес наблюдават официалните облекла и прически на младите хора, както и автомобилите, с които се придвижват до училищния двор. 
Тази вечер 145 възпитаници на ПГТМ „Христо Ботев” празнуват завършването на средното си образование. По традиция абитуриентите се събраха в двора на учебното заведение. Те влязоха за последен път в класните стаи и си направиха снимки за спомен. След това тръгнаха към хотел “Ботевград”, където е организирана балната вечер. Преди да влязът в ресторанта те положиха венец пред паметника на патрона на училището и родния град.
Абитуриенти от Випуск 2011 на ПГТМ „Христо Ботев” споделиха, че са заредени с оптимизъм и ясна визия за бъдещето. Те осъзнават, че трудностите в живота им тепърва започват, но са категорични, че ще ги преодоляват и ще постигнат мечтите си – да имат висше образование, да се реализират в желаната професия, да създадат здрави семейства.