Четирите "В" групи ще бъдат с максимум 18 отбора от сезон 2012/2013, гласи промяна в Наредбата за първенствата в България, а по същото време ще минат и на директно подчинение от централата на БФС в София, а не както е досега на четирите зонални съвета.

До момента двете южни "В" групи бяха с по 20 отбора, но това предизвика доста проблеми и междинни кръгове. Преместването на администрирането в централата на БФС пък се наложи заради постоянните сигнали, че някои отбори са фаворизирани.

В Югоизточната "В" група например се стигна до куриозната ситуация част от ръководителите на Зоналния съвет да имат сериозна връзка с Ботев (Пловдив), един от претендентите за промоция.

Другата новост е, че отборите от "В" група вече няма да бъдат задължавани да участват в турнира за Купата на Аматьорската лига.

Специално заради отборите от "В" група и от областните футболни групи беше добавена нова, точка номер 12 в Дисциплинарния правилник, която касае броя на футболистите, с които всеки отбор започва мача. Много аматьорски състави за да избегнат наказание или служебна загуба пристигаха на мача със 7 човека в два автомобила, а след няколко минути игра останаха шестима, тъй като един от тях се контузваше.

Сега обаче БФС реши, че този начин на действие от страна на клубовете ще се приема като симулативна игра и завиши наказанията. При първи случай санкцията е само 0:3, но при следващи случаи отнемане на точки.