Все още няма яснота в кой европейски клубен турнир ще участва шампионът на България ЛукОйл Академик. Спортният директор на „студентите” Сашо Везенков пък очаква среща с президента на клуба Валентин Златев, за да се реши окончателно, дали треньорът Йовица Арсич остава начело на тима и тогава ще се работи по-усилено върху селекцията. Все пак Везенков сподели, че намерението е да се задържат американците Брандън Хийт и Травис Питърсън, а ще се търсят гард и крило. Интерес има и към един от двамата братя близнаци Деян и Калоян Иванови.

„За съжаление още няма яснота в кой турнир ще играем. Все още не са приключили всички първенства. Ние отдавна изпратихме покана до Жорди Бертомеу да посети България. Така и си остана. Беше зает, след това ние не можахме да намерим датата, която да му изпратим. Което знам е, че тази година няма да се реформират турнирите и ще бъдат в същия формат. Еврокъп е реална цел. Но да ви кажа – нас никой не ни брои. Може да съм краен, но как да се съобразяват с нас. И тази година единственият тим, който е заявил участие в евротурнирите е ЛукОйл. Вие как си представяте, когато дойде някой тим тук, а ние продадем 2000 билета по два лева и залата остане празна. Това не е нивото на Евролигата и не е цел. Търсят се отбори, където има интерес, има посещаемост, има телевизии. Мога да ви кажа и на двата мача -първите от финалите с Левски колко билета продадохме – 127. Много съжалявам, но 127 билета – вие може да прецените”, заяви спортният директор на шампионите Сашо Везенков.

„Преди доста време мислихме за Адриатическата лига. Но някой да каже, че който и да е български тим в момента може да играе в Адриатическата лига, то това е доста несериозно. Там играят доста силни отбори. За да се включим в тази лига ние най-малкото трябва да покрием пътуването на отборите до София и нашето до там”, коментира Везенков и допълни:

„Мога да кажа, че всички българи, които са в отбора имат договори и за догодина. За другото, г-н Златев е извън България, а когато се прибере първо ще направим среща. Аз лично като спортен директор съм изключително доволен от треньорското ръководство и нашето намерение е Йовица Арсич да води отбора за 1+1 или 2 години. Не съм коментирал още този въпрос с г-н Златев и преди да има среща с президента е несериозно да го коментираме. С треньора сме коментирали, че нашето желание е Хийт и Питърсън да останат. Не е ясна ситуацията с гарда Доминик Джеймс, който се оперира. От тук нататък трябва да намерим гард и крило, а сме коментирали привличането на един от двамата близнаци Деян и Калоян Иванови. Не сме коментирали с тях, защото първо трябва да се подпише с треньора, а след това да започнем да правим селекцията.”

За правилото за двама българи на терена Сашо Везенков каза: „Щом това е решението на Управителния съвет, ние го приемаме. Имаме проблем в България с обучението на младите състезатели. Баскетболът е доста труден спорт, а трябва и талант, и труд. За нивото на един спорт се съди по това, колко играят в чужбина. В баскетбола, ако мислим, че само с някакви норми ще стане… Младите самите трябва да използват този шанс. Положението не мога да кажа, че е цветущо, но федерацията има доста добро финансиране от страна на Министерството на спорта. Не съм запознат в детайли, но при едно добро управление, нещата могат да си дойдат на мястото. Но положението с Лигата е различно. Трябва да отделим националните отбори, федерацията и Лигата. Още миналата година казах, че положението с клубовете е доста тежко. Крайно време е да се намерят спонсори, да се намери име на тази Лига. И лигата да започне да помага на клубовете. Няма награден фонд, няма име на лигата.”

Снимка: gong.bg