Спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков прогнозира много интересен сезон в родния баскетбол, свързани най-вече с участието в Националната баскетболна лига на младежкия национален отбор до 20 години. Везенков също така е оптимист, че "студентите" ще успеят да прескочат групите на Юрокъп.

- Г-н Везенков, с какво сезонът ще е по-различен от последните шампионати?

- Не съм сигурен, че ще бъде много по-различен. За съжаление не очаквам много нови неща. Но съм сигурен, че ще бъде доста интересно, и това е най-важното. Различното е, че в лигата ще играе и националният отбор за младежи до 20 години. Да видим как ще проработи този експеримент - в този състав има много талантливи момчета, които трудно биха получавали достатъчно време на терена в клубовете си. Уточнявам - тези играчи остават на клубовете си, които им плащат възнагражденията.

- Основният съперник на “Лукойл Академик” в последните години - “Левски”, промени стратегията си и започва без американски баскетболисти...

- Засега е такова положението при тях, но очаквам след Нова година да се подсилят сериозно, защото съм сигурен, че целите им отново ще са високи - ще гонят и титлата, и купата. Радостен съм, че всички отбори в Националната баскетболна лига успяха да продължат участието си в нея, влиза и “Берое”, както и младежките национали. Всичко това е добър атестат за жизнеността на най-добрите ни клубове, за способността им да оцеляват дори и в тежката ситуация в страната.

- Може ли да се каже, че силите отново ще са много изравнени, ако приемем, че “Лукойл Академик” е безспорният фаворит?

- Не съм гледал всички отбори, за да го твърдя убедено. Но съм сигурен, че “Левски”, “Балкан” и “Рилски спортист” и “Тунджа” (Ямбол) ще са много сериозни съперници. Няма как “Черно море” да не е на равнище, същото се отнася и за “Спартак” (Плевен), и за “Черноморец”, и за “Берое”, където треньорът Георги Младенов традиционно е с големи амбиции. Затова призивът ми към феновете е - идвайте на мачовете, ще има какво да се види.

- Защо “Лукойл Академик” игра квалификации за най-силния клубен турнир на континента - Евролигата, а при жребия за Юрокъп бе в последната IV урна?

- Защото така са решили шефовете на УЛЕБ (б. а. - Съюзът на европейските баскетболни лиги), където писаните регламенти и правила са малко. Това е комерсиална спортна организация с клубове - учредители, които не могат да бъдат мръднати с топ от нея. И всяка година от УЛЕБ намират различни обяснения, за да не поставят нашия отбор във втора или в трета урна. Например извадиха класирането в Юрокъп за последните три сезона. В единия ние не играхме, във втория отпаднахме твърде нещастно в квалификациите за групите от “Арис”. А в третия след доброто начало отстъпихме в решителния последен мач от “Вильорбан” във Франция и нещата се завъртяха така, че приключихме последни в групата. Ето затова сме в четвърта урна при жребия. Но това решение го разбрахме в последния момент. И тази ситуация е необяснима защо получихме уайлд кард за квалификациите за Евролигата този сезон...

- Къде ще играете двубоите от Юрокъп?

- Първият ни домакински мач - срещу белгийците от “Шарлероа” на 7 ноември ще е в “Универсиада”, която се освободи в последния момент - беше запазена за концерт, който бе отменен. Тогава в “Арена Армеец” ще има ледено шоу на Дисни. Испанският “Билбао баскет” ще приемем в Самоков на 21 ноември - “Арена Армеец” и “Универсиада” са заети отдавна. И не мога да се сърдя на шефовете им - тези зали са търговски дружества и графикът им се прави много по-рано. В същото време УЛЕБ обяви датите на мачовете в групите на 10 октомври, а двубоите започват от 7 ноември. Нормално е да има трудности със залите. Ето сега например ни поискаха да запазим дати за двубоите до финала на Юрокъп, дай Боже, да играем и дори да спечелим трофея. Но засега първата ни цел е да излезем от групата.

- През следващата си европейска кампания “Лукойл Академик” ще може да играе  и в Ботевград...

- Както е тръгнало - да. Строежът на новата четирихилядна зала в Ботевград върви много бързо и догодина се очаква да приключи. Това ще е страхотна придобивка за града.

- Оценката ви за съперниците в групата?

- По принцип - много добри отбори са и “Будучност”, и “Шарлероа”, а и най-вече “Билбао баскет”, които играха в Евролигата и имаха много силен състав. Преди ден разбрах, че точно в Билбао има финансови сътресения и основният спонсор на отбора се оттегля. Очаквам много здрави мачове. Имаме отбора, имаме и клубната организация да влезем в 16-те най-добри в Юрокъп.

- Разбра се, че Съюзът на европейските баскетболни лиги (УЛЕБ) готви предложения за мащабни промени в европейския спортен календар?

- Точно така е и съм почти сигурен, че революционните промени, които иска УЛЕБ, отново ще го скарат сериозно с ФИБА-Европа, както беше преди няколко години. УЛЕБ възнамерява да предложи европейските първенства занапред да са през 4 години, а не през две както са в момента. Да се съкрати времето, в което играчите да са ангажирани в националните отбори с подготовка или мачове, които да бъдат концентрирани в няколко седмици. Също така се предвижда сериозна защита на личното пространство на баскетболистите. Няма как да не се стигне до сериозно разминаване между Европейската федерация по баскетбол и УЛЕБ, който защитава интересите само на големите и богати отбори. Нали на всички е ясно, че примерно “Реал” (Мадрид), “Панатинайкос” или ЦСКА (Москва) нямат сметка да играят с първия в Албания, пък бил той и шампион...

- Достатъчна ли ще е мотивацията на легионерите в “Лукойл Академик” за върхова изява в турнира Юрокъп?

- Сигурен съм, че мотивацията на всички ще е възможно най-високата. Защото играчите на “Лукойл Академик” знаят, че нашият клуб вече е име в Европа, ползва се с добър авторитет и е добре познат. От нас са тръгнали играчи към милионни договори в най-големите отбори - така стана и с Перо Антич, и с Уили Дийн. А каква по-голяма мотивация от това. Да не говорим, че играчите добре знаят, че всеки сериозен успех ще бъде премиран по достойнство от президента на клуба г-н Валентин Златев, както е било досега. Не делим отбора на българи и чужденци. Всичките са играчи на “Лукойл Академик” - отборът, който заедно с националния тим е лицето на българския баскетбол в момента, дори и някой да ми се разсърди за тези думи.

- Като член на управата на федерацията как ще се процедира с играчите, които не са достатъчно мотивирани да играят за националния отбор?

- За мен такова положение - да си немотивиран да играеш за България, е непознато. Питам - къде близнаците Деян и Калоян Иванови бяха забелязани и сключиха добри договори в Европа - във Варна или в националния отбор? В правилника ни е залегнало лишаване от права до 3 месеца, обсъждаме и сериозна глоба. Но най-важното е кой е треньорът на отбора и той да успее да накара баскетболистите да се раздадат без остатък. Другото са административни мерки, които сами по себе си няма как да решат този въпрос. Вижте какво направи Любо Пенев във футбола - станах му фен. Успя да ги обедини тези момчета, които никой не ги познаваше. И показа, че всичко е въпрос на треньорско можене, на мотивация, на правилна работа.

Николай Кръстев, "Труд"