Вчера рано сутринта с автобус от Ботевград за Сараево замина националният отбор на България - младежи. Днес в столицата на Босна и Херцеговина започна европейското първенство - дивизия Б. България е в предварителната група Б с отборите на Холандия, Унгария, Дания и Словакия. Първия ден нашите национали почиват. Утре играят с Дания, след това срещат последователно Холандия, Словакия и Унгария.

Един от основните играчи в селекцията на Петър Клечков и Васил Христов е играчът на Евроинс Черно море Варна - Станислав Цонков. Ето какво сподели той пред botevgrad.com ден преди отпътуването за Сараево.

С каква нагласа тръгвате за европейското първенство? Смяташ ли, че отборът може да заеме едно от първите две места и да се завърне в дивизия А?

- Отиваме да ги намачкаме. Да покажем характер. Знаете, че федерацията и баскетболната общественост нямат много вяра в нас. Но ние смятаме да покажем точно обратното. И да докажем, че сме силен набор. Преди две години също не ни вярваха, че ще останем в А дивизия. Тогава обаче направихме добро класиране - излязохме от групите и станахме десети. Това никой не го очакваше. Надявам се и сега да се получи същото. Да играем добрър баскетбол, да покажем характер и да се класираме добре, дай Боже на едно от първите две места.

За да се получи така, това означава,  че имате право само на две загуби - една в предварителната група и една на финала.

- Въобще не мисля за загуби. Предполагам, че всички в отбора смятат така. Това обаче е спорт, по принцип всичко може да се случи. Надявам се и на късмет. Вярно е, че поради контузии не можаха да участват трима силни баскетболисти, като Бинев, Станимир Маринов и Венци Петков, че нямаме изявени високи играчи. Но показваме добра отборна игра и мисля, че именно тя ще ни донесе успех.