Оказва се, че Лукойл Академик ще се изправи в 1/16-финалите на УЛЕБ Къп срещу отбор, чийто собственик е затворник, разкрива "Тема:Спорт". Президентът и главен акционер в клуба на латвийския вицешампион Вентспилс – Айварс Лембергс живее под домашен арест вече цяла година (б.а. от 14 януари 2007). 53-годишният мъж здраво го е закъсал, защото е подсъдим по обвинения в пране на 15 млн. евро и приемането на крупни подкупи.


 Лембергс, който от 1988 година до датата, на която е чул щракването на белезниците зад гърба си, е бил кмет на Вентспилс, минава за един от най-богатите в родината си. Месец преди скандалното му задържане олигархът дори бе издигнат за кандидат за министър-председател от името на "Зелената партия".

Шефът зад решетки притежава между 85 и 230 млн. евро, твърдят запознати с подземния свят в балтийската република, макар че официални данни по този въпрос никога не са били изнасяни. Знае се само, че годишно от компаниите си Лембергс е правил средно по 13-14 млн. евро. Той участва като акционер и в основния спонсор на баскетболния тим на Вентспилс – "Вентспилс Нафта". Ненапразно пък залата на съперника на Лукойл носи името – "Нафта Арена".

 През декември Лембергс се изправи пред съда с молба домашният арест да му бъде отменен. Той се мотивира с разклатеното си здравословно състояние и с необходимостта от лечение зад граница. Дори се яви в съдебната зала със специална обездвижваща врата му медицинска яка, която му се налагало да носи след битов инцидент. Прокуратурата обаче не се трогна и не отмени решението си.