За разлика от изпълнителния директор на профсъюза на играчите от NBA Били Хънтър, комисионерът на асоциацията Дейвид Стън изказа увереност, че сезонът 2011/2012 ще се състои и предупреди играчите, че от възможна отмяна на шампионата те ще пострадат по-силно, отколкото собствениците.

"Бих казал, че играчите ни са твърде умни, за да не разберат, че съществуващата система работи добре за тях. В състава на всеки клуб има по 13 играчи, получаващи средно по 5 млн долара, т.е. $65 млн и, както казаха собствениците, "ние ще се постараем да запазим съществуващите условия". Националната хокейна лига NFL чийто клубове за разлика от NBA в голямата си част носят доходи на собствениците, направи огромно съкращение. Когато цялата тази риторика завърши, нашите играчи ще разберат, че  собствениците на отборите се опитват да направят правилните неща.

Очаквам да приключим сделката, защото всякакъв друг път на развитие е просто разрушителен. Както за заплатите на играчите на обща сума 2 милиарда долара, така и - което е по-важно - за феновете. И ако последва реакция, то ще пострадат всички. Най-вече играчите и особено онези, които са към края на своята кариера. Така че ще се постараем да направим всичко възможно тази риторика да бъде прекратена и да бъде постигнато споразумение", казва Дейвид Стърн, цитиран от Boston Globe.