69-годишна германска успя на практика да докаже, че човек може да живее и да се чувства щастлив, без да похарчи и стотинка.

Когато преди 15 години започва уиникален 12-месечен експеримент, Хайдемари Швемер не е вярвала, че може да изкара толкова дълго, без да харчи каквито и да било пари, посочва The Local.

От 1996 г. тя живее по уникална бартерна схема, която ѝ осигурява учудващо добър социален статус. Тогава взема решение да се опита да живее без пари – напуска работа и дома, в който живее под наем, раздава всичките си вещи, затваря банковата си сметка и прекратява здравната си осигуровка.

Днес елегантната пенсионерка с лек грим и огърлица от фалшиви перли споделя искрено, че не си спомня последния път, в който е похарчила пари за нещо.

Без да е религиозна или аутсайдер, Швемер живее в центъра на днешното материалистично общество и въпреки това няма никакво намерение да се връща към еврото и центове.

"Отказът от парите ми даде качествен живот, вътрешна хармония и свобода", споделя жената. Сега тя живее в къща в северногерманския град Вилхелмсхафен, за която вместо наем плаща с изхвърляне на боклука и косене на ливади.

Храната си осигурява от склад в Дортмунд, който ѝ дава бракувани продукти, а понякога разчита и на зеленчуковата градина на приятелка, в замяна на което върши полезни неща.

Пенсията си от 700 евро раздава на нуждаещи се, както и парите, спечелени от продажбата на книгите, които пише.

Признава, че в началото семейството ѝ се е притеснявало много за нея, но че днес всички я подкрепят и ѝ се възхищават.