Първият учебен звънец удари днес за 3 661 ученици от Ботевградска община. От тях 2 686 учат в общинските учебни заведения, а 975 – в държавните. Броят на първокласниците е 326.

По традиция новата учебна година бе открита тържествено във всички учебни заведения на територията на общината. Те получиха поздравителни адреси от кмета на Ботевград Георги Георгиев и началника на Регионалния инспекторат по образование Христо Андреев. Поздравления към учениците бяха отправени от директорите, учителите и от името на родителите.

Местните училища са готови за новата учебна година. И през тази година се осигуряват безвъзмездно помагала и учебници за децата от подготвителните групи до седми клас включително. Заявките бяха изготвени от учебните звена в срок и учебните бяха доставени навреме.
Във всички училища и детски градини в общината са оборудвани здравни кабинети, обезпечени са и с медицински персонал.
В детските и учебни заведения ежедневно е налице готовност за безопасни условия за обучение, възпитание и труд. По график ще се провеждат занятия по защита от бедствия, аварии и катастрофи с методическата помощ на Дирекция “Гражданска защита”. Часовете по безопасност на движението ще водят от педагози, преминали квалификационно обучение по методика на предмета.
Осигурени са ресурсни учители за 60 деца със специални образователни потребности.
Доставката и предлагането на закуски и напитки за учениците е съобразено с изискванията и препоръките на Министерството на здравеопазването.
Текущи ремонти бяха извършени в голяма част от училищата и детските градини. Завършени са сградите на учебните заведения в селата Трудовец и Врачеш, които бяха включени в проект “Регионално развитие за ремонт на училища и детски градини” на обща стойност 4 566 000 лева.  По проект “Оптимизация на училищната мрежа”, който е на стойност 250 000 лева, бе извършен ремонт на двете училищни сгради в село Литакаво.
По повод откриването на новата учебна година бяха подновени всички пешеходни пътеки. Това е част от информацията за готовността на учебните заведения на територията на община Ботевград за новата учебна 2011-2012 година. Тя ще бъде обсъдена и предложена за гласувана на последната редовна заседание на настоящия ОбС, което ще се проведе на 20 септември, вторник, от 9 часа.     

Сн.: Секретарят на общината Цеца Иванова удари първия звънец в ОУ “Васил Левски”. Тази година в учебното заведение ще се обучават и възпитават 38 първокласници, разпределени в две паралелки.