Докато другите компании се мъчат да изкарат solid-state drive от десетки гигабайти, от Bitmicro Networks обявиха такъв с чудовищен размер от 1.6 терабайта.

E-Disk Altima E3S320, със стандартен размер от 3.5" ще се появи през втората четвърт на 2008 година и ще започне да се продава по-масово през третата, с размери между 16GB и 1.6TB.

Това ли е следващия настолен "диск" за PC-тата? Най-вероятно не. При запитване към компанията за цените на продукта, не бе получен отговор. Ясно е обаче, че модела от 1.6TB ще струва хиляди долари. От BitMicro ще продават SSD-то на големите компании и на военните. Тези устройства са известни с огромната си скорост на трансфер.

Освен невероятния размер, диска е относително обикновен: от компанията обаче наблягат на Ultra 320 SCSI интерфейса. Скоростта на прехвърляне е около 230MB/s и достига до 320MB/s в burst-mode.

Забележителното е, че за целия този капацитет отговаря само 1 слой flash, а не няколко, към което се стремят другите производители за достигане на по-голям обем. Ключът към всичко това, казват от Bitmicro, е в тяхната Enhanced Datamover технология и Storage Accelerator (EDSA) flash I/О контролера.