Канадската компания RIM обяви, че нейните BlackBerry R Bold T 9900 и BlackBerry R Curve T 9360 са първите в света SIM-базирани NFC смартфони, които получиха сертификат от MasterCard като PayPass T одобрени устройства.Моделите BlackBerry R отговарят на функционалността, сигурността и изискванията за оперативна съвместимост и сигурност на MasterCard. При наличието на този сертификат, всяка банка-издател на MasterCard PayPass в световен мащаб ще бъде в състояние да персонализира SIM-картата на тези смартфони с MasterCard PayPass данни.

Системата, която позволява на клиентите да се възползват от сертифицирани смартфони BlackBerry за NFC плащания, все повече се разраства. NFC плащанията обещават революция в мобилните услуги, вярват във France Telecom - Orange - първият оператор в света, който масово вече предлага NFC на своите клиенти в две страни - Великобритания и Франция, като тестове са извършени и на няколко други европейски пазара.

"NFC технологията прави смартфоните още по-умни, а MasterCard сертификатът е важна стъпка напред като ни помага да променим начина, по който използваме мобилни устройства за плащания", каза Андрю Бокинг, вицепрезидент в RIM.

"Наличието на NFC при популярните смартфони BlackBerry е важен крайъгълен камък за бизнеса с мобилни безконтактни плащания", заяви от своя страна Ки Мунг У, изпълнителен директор на „Mobile at MasterCard Worldwide”.