Лондон, в. "Телеграф"/БТА Шведско изследване със сканиране на бебешки мозъци е показало, че в малките детски глави протичат много повече процеси, отколкото предполагат учените, съобщи в.
"Телеграф".

В продължение на повече от десет години експертите са използвали различни технологии за сканиране на мозъка, докато той работи, като са локализирали зони, които са по-активни в сравнение с моментите, когато мозъкът не работи.

Новото изследване на Петер Франшон и колегите му от института "Каролинска" в Стокхолм е проследило бебешкия мозък в покой, т.е. когато не извършва специфична задача. Учените са открили в бебешкия мозък активност, с която кърмачето може да разпознава майка си и кърмата.

Изследвания, публикувани миналата година от англо-холандски екип, са показали, че в мозъка на възрастния човек близо 10 вериги са винаги активни. Там различни части извършват спонтанна синхронизирана дейност, водеща до координирането на дясната и лявата страни на тялото за целите на слуха и зрението.

При дузината бебета, участвали в изследването, шведският екип е установил, че бебешкият мозък изобщо не е "табула раза", а в него всичко "ври и кипи". Изводите на изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Открити са били общо 5 вериги на спонтанна мозъчна дейност, казва д-р Франшон. "Мозъкът на новородените изобщо не е "табула раза". Напротив открихме, че веригите в зоните, отговорни за слуха, зрението и двигателно-осезателната активност, наблюдавани преди в мозъка на възрастните, са активни още в кърмаческата възраст".

Изследването на спонтанната мозъчна дейност, когато мозъкът е в покой, може да хвърли светлина върху заболявания като аутизъм, шизофрения и дефицит на вниманието и хиперактивност.

Нивото на активността в мозъка е толкова високо, че органът, който съставлява около 2% от телесното тегло, изразходва около 20% от енергията на тялото. Мозъчните вериги, изследвани от шведските учени, изразходват най-много енергия, когато мозъкът е в покой, като работят "зад кулисите" на съзнателната мисъл, за да обработват информацията