Трима рефери от Националната баскетболна лига са със спрени права. Това призна шефът на съдийската комисия Стефан Станев. Той не пожела да разкрие техните имена, но уточни, че двама са наказани заради натрупване на грешки в мачовете, които са ръководили. Третият пък ще почива няколко кръга заради недобро физическо състояние и наднормено тегло.

"Общо наказаните от началото на сезона са петима от НБЛ. Работим усилено за подобряването на българските съдии. Налагаме млади имена като едно от тях - Венци Великов, има добро бъдеще и скоро ще се яви на изпит във ФИБА за международен съдия. Ако го вземе ще станем осем съдии, които могат да ръководят мачове в чужбина. Хубавото е, че от всичкимачове до мамента няма такъв, който да е завършил с определен резултат, за което да е повлияло съдийството. Реферски грешки има, но не се забелязва те да са тенденциозни. В един мач има 680 ситуации за отсъждане. Повечето стават за части от секундата. Обикновенно съдиите бъркат, когато не са концентрирани или пък позиционирани правилно на терена. Работим за изчистване на тези грешки. Има 22 активни съдии в НБЛ, трима са наказани, което е добър показател", каза Станев.

Той уточни, че за турнира за Купата на България при мъжете в Самоков, който започва на 15 февруари, са предвидени 30 съдии.

"Ще направим семинар преди това. От 30 човека ще изберем най-добрите, които да ръководят мачовете. Ще има и физически тест и тези, които не издържат на него, изгарят. На фона на сезона до момента се надявам, че няма да има мач в Самоков, който да бъде повлиян основно от грешки на съдиите", каза още босът на реферите у нас.