Опозицията създава алтернативна комисия за проверка на нарушенията на основни права на българските граждани. Това обяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов.

Членове на комисията ще са Христо Бисеров и Неджми Али от ПГ на ДПС, Огнян Стоичков и Явор Нотев от ПГ на „Атака”, Ангел Найденов и Михаил Миков от ПГ на Коалиция за България, Йордан Бакалов и Иван Костов от ПГ на Синята коалиция и Георги Терзийски, независим народен представител. Поканени са и ПГ на ГЕРБ да участват с двама депутати в тази комисия. Комисията ще разследва случая с убийството на Мирослава от Перник и самоубийството на заподозрения за престъплението Стойчо Стоев-Чочо.

Комисията се създава на паритетен принцип и всяко заседание ще се председателства от един от членовете й.

"Тревожат ни опасенията на обществеността и медиите, че нарушенията са станали с участието или нарочното бездействие на МВР и бяха защитени от премиера Бойко Борисов, който дори поиска извинение от семейството на Мирослава. Затова сме заинтересовани да разкрием истината. Надяваме се, версията, че двата случая на смъртни случая в Перник са поръчкови убийства за отстраняване на свидетели, няма да се потвърди. Целта ни е да подновим законността на действията на МВР, ако в законите има пропуски – да предложим тяхното отстраняване. Обръщаме се с молба за съдействие от всички граждани и медиите и институциите”, каза Иван Костов.  "Ще се постараем всички заседания да бъдат открити за медиите", посочи Христо Бисеров от ДПС.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че алтернативната комисия ще посети гр. Перник. "Ще се опитаме да стигнем и до всички онези хора, които не попадат в полезрението на създадената от ГЕРБ комисия. Има достатъчно информация в публичното пространство за факти и обстоятелства, които по-различен начин са били възприети от близките на починалите и не попадат в полезрението на комисията на ГЕРБ. Създава се дефицит на достоверност и всички сме със съзнанието, че народните представители трябва да участват много активно", добави Миков.