На 8 април светът отбелязва Международния ден на ромите

За химн на ромите на Първия ромски конгрес в Лондон избрали песента „Джелем, джелем” („Бродих, бродих”) на Жарко Йованович от 1969 г. Датата на началото на конгреса, 8 април, е приета да се отбелязва като Международен ден на ромите, когато се отдава почит на ромите, избити във фашистките концлагери и газови камери.
Международният ден на ромите е обявен през 1992 година от ООН и Европейския съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион".
На тази дата през 1971 година в Лондон се провежда Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция роми: образование, бедност, сегрегация.
На срещата са приети общи химн и знаме на малцинството. Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

По случай Международният ден на ромите на 08.04.2012 г. /неделя/ от 10.00 часа в местността „Равнището” ще се проведат конни състезания и надбягване с каруци. Програмата продължава с музика, танци и песни, с участието на Младежки духов оркестър гр. Етрополе.