CAPTCHA системата на Gmail беше кракната и въпреки, че не е станало лесно, се повдига въпроса за възможността на спамерите да използват имейл услугите на Google. Websense Security Labs посочиха пропуска в сигурността миналата седмица, и отбелязаха, че спамерите много ще спечелят ако могат да използват ботове регистриращи нови акаунти.

Две от причините кракерите да са насочени така свирепо към Gmail са безплатните email услуги и удобният gmail.com домейн, който не е вероятно да попадне в черния лист на спам филтрите. Хубавото в случая е, че определено не е било лесно - от Websense казват, че за кракването се изисквали 2  бота, а не 1 както за Windows Live Mail, чиято CAPTCHA система беше кракната по-рано. Твърди се, че една и съща група е отговорна за кракването и на двете системи. Говори се, също така, че се изискват два бота, защото първия може да не успее да извлече символите от CAPTCHA картинката за необходимото време или че втория се използва за проверка на работата на първия. От 5 опита само 1 успявал, но 20% успеваемост е доста имайки се впредвид, че ботовете опитват да регистрират стотици или хиляди акаунти наведнъж.

CAPTCHA теста (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart -  автоматизирана система за различаване на компютрите от хората) е широко приложен в доста услуги. Често при регистрация за такива, ни питат какви символи виждаме на определена картинка съдържаща разни завъртулки, правещи "виждането" на последователността от букви/цифри от специално създаден за целта алгоритъм трудна. И докато CAPTCHA системите са се справяли добре преди, сега програмистите измайсторяват различни по-добри алгоритми успяващи да ги разчетат.

Затова и експертите са съсредоточени да направят по-силни CAPTCHA системи, без да навредят на потребителя. Слепите хора например, не могат да се справят с подобни системи изискващи визуално разпознаване, докато тези с увреден слух не могат да чуят звука при аудио-CAPTCHA системите.