Председателят на местната организация на онкоболните Веселка Маринова е изпратила писмо до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и министъра на здравеопазването, в което настоява да не се закриват Хирургията и Гинекологичното отделение на Специализираната болница за онкологични заболявания, която обслужва жителите на Софийска, Пернишка и Кюстендилска области.

„Специализираната болница е верният път до цялостното излекуване на онкоболния, от мига, в който научи за тежката диагноза. В здравното заведение се извършват консултации с онкохирург, операция, диспансеризация, лъче, химио и хормонално лечение, и целогодишни контролни прегледи. Тук са нашите лекари Тихчев, Сарандев, Бориков и др. Молим Ви за разбиране  и да спасите болницата. В нея съм оперирана от рак на гърдата. Благодарение на хуманността, човешкото отношение и златните ръце на всички онколекари и сестри, аз съм сред живите, преодолели жестоката болест.
Защо несъществени причини, които директно нямат отношение към лечебния процес, като броя на лекари, безсмислени сертификати и други неизпълними условия, като квадратура, отделни входове и т.н., се приемат като важни предпоставки за отказ на НЗОК да сключи договор със съответното здравно заведение. В същото време то разполага с апаратура, лаборатории, консумативи и всичко необходимо за онкологична хирургия на най-високо и съвременно ниво”, гласи част от писмото на Веселка Маринова. Тя предлага болницата да бъде преместена в подходяща сграда близо до централната автогара и гара в София.

Преди няколко дни организацията е получила отговор от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя е поела ангажимент да внесе въпроса за разглеждане в Комисията по здравеопазване.

Статистиката на Специализираната болница за активно лечение за онкологични заболявания сочи, че през последните шест години през диспансера са преминали 4 769 онкоболни от община Ботевград. Само за първите два месеца на тази година броят на регистрираните е 768. От тях най-много са случаите на рак на гърдата – 174. Следват злокачествени заболявания на: женските полови органи – 148; кожата – 116; храносмилателните органи – 103; пикочна система – 68.