10 000 души ще загубят работата си в Sony към края на годината заради готвени съкращения, обяви японският ежедневник Nikkei, цитиран от Reuters. Това е почти 6% от целия състав на компанията, а новият изпълнителен директор Казуо Хираи е под натиск да върне Sony на печалба, след като през последните четири години е била на червено.

Компанията, която прогнозира нетна загуба от 2,7 милиарда долара за миналата фискална година, обяви, че Хираи ще осъществи пряк контрол над звеното за производство на телевизори, чрез което ще бъдат реализирани реформи на бизнеса.

Хираи наследи официално поста на изпълнителен директор от Хауърд Стрингър на 1 април, ще даде подробности за бзинес намеренията на компанията в четвъртък (12 април).

Nikkei уточнява, че половината от съкращенията ще дойдат от реформите в звената, отговарящи за химическата промишленост и производството на течно-кристални (LCD) монитори. Също така седем директори, които са били на постовете си до края на фискалната година през март, са върнали своите бонуси. Един от тях е Стрингър, който сега е председател на директорския борд на компанията.