Според президента Георги Първанов има стремеж да се заиграе с основателната болка на хората и с тревогата и притесненията на обществото по повод инцидента край Червен бряг.

Държавният глава коментира информацията, че заради трагедията във влака София-Кардам кметът на София е издал заповед за преустановяване на всички прояви на територията на София, в това число и тези по повод 3-ти март.

Отново изразявам своите съболезнования към близките и роднините на загиналите, но националният празник трябва да се проведе по всички традиции, които са утвърдени през 130-те години след Освобождението, каза държавният глава.

Георги Първанов каза, че не е видял самата заповед на столичния кмет и изрази надежда, че нещата са преувеличени в медиите. Искам ясно да напомня, че ние не правим сватба, правим възпоменателни събития - не само в София, в цялата страна, с които отбелязваме паметта на стотици хиляди жертви, дали живота си за свободата на България, каза президентът.

Той попита риторично какво да бъде отменено - вдигането на националното знаме, панихидата, тържественият марш на гвардейците, които са знак на почит към паметта на падналите за освобождението.

На въпрос за състоянието на БДЖ президентът каза, че може би е редно такава дискусия да се проведе и в парламента, правителството да направи отчет и да се направят съответните изводи, които до доведат до укрепването на БДЖ.

Президентът изрази готовност да се включи в подобна дискусия. Попитан за поемането на политическа отговорност след инцидента Първанов каза, че отговорността - експертна, политическа трябва да се поеме тогава, когато е готова експертизата и изяснени обстоятелства, довели до тази тежка трагедия.