По данни на КНСБ към 14.30 ч., в стачните действия са се включили 72 на сто от работещите в системата на средното образование. Към 12.30 ефективни протестни действия се провеждаха в 61 на сто от училищата в страната.

Към радикална форма на протест прибягнаха две учителки от Основно училище „Христо Смирненски" в Сандански. Те обявиха безсрочна гладна стачка заради ниските заплати.

 „Подкрепям исканията на всички учители и това е моят начин на протест. Да се надяваме, че ще издържим по-дълго", заяви Роза Манчева - едната от двете гладуващи учителки.

До момента в Единния национален стачен комитет на трите образователни синдиката не е постъпила покана от МОН за преговори.

 „ЕНСК категорично заявява, че е готов по всяко време на денонощието да води отговорни преговори за постигане на стачно споразумение по предявеното от трите учителски синдиката искане. Дотогава стачката продължава." - се казва в съобщение на стачния комитет, изпратено до медиите.

Междувременно премиерът Сергей Станишев заяви в Пловдив, че 100-процентно увеличение на заплатите на българските учители е абсолютно нереалистично в рамките на българската икономика.

„Никога не сме отказвали диалог, но няма да действаме под ултиматум." - коментира премиерът, цитиран от радио Пловдив.

Според Станишев, изпълнението на искането за учителските заплати означава да не се дадат повече пари за медицински сестри, за пенсионери, за лекари, за военни, тъй като по отношение на доходите си те също имат сериозни проблеми. Той изрази съжаление, че синдикатите са взели решение да започнат стачка, защото това „създава проблеми на децата в учебния процес, а също и на родителите".

Според данните на КНСБ към 12.30 ч., в София стачкуваха 72 на сто от заведенията в системата на средното образование и детските заведения. След като сутринта обявиха, че протестират малко над 15 училища, в обновената си справка синдикалистите посочват, че в стачните действия са се включили 276 училища и детски градини.

В Царево стачкуват 100 процента от училищата, в Гоце Делчев - 98 на сто, в Нова Загора - 92 на сто, в Лясковец и Радомир - 93 на сто, в Тутракан - 90 на сто, в Левски - 89 на сто.

В Русе до момента 82 на сто от заведенията в системата на училищното образование са в ефективна стачка.  В Перник този процент е 85, във Видин - 86 на сто,    

Стачната активност в Мездра е 83 на сто, в Добрич - 69 на сто, в Мездра.

В община Шумен протестират ефективно 80 на сто от училищата и детските градини. Очаква се утре броят на стачкуващите да нарасне до 86 процента. От 16 детски градини 13 вече стачкуват ефективно.
В област Шумен стачкуващите училища са 46 на сто.

В Плевенска област протестират 66 на сто от училищата и 61 на сто от детските градини.

В благоевградско според данни на синдикатите стачният протест е обхванал към 63 на сто от училищата, но според местния Инспекторат по образованието, в него участват 60 от 158 училища.

В град Пловдив стачкуват 71 на сто от училищата и 47 на сто от детските градини, а в областта - 70 на сто от учебните заведения.  

В община Кърджали стачкуват 75 процента от училищата, в Ардино - 95 на сто, в Черноочане и Кирково  - 85 на сто.

В Старозагорска област протестират над 70 процента, в Ямболска - 66 на сто, в Сливенска - 67 на сто.

Около 700 учители стачкуват във врачанско, а в Габрово - около 200.

В Кърджали, Монтана и Златоград директори на учебни заведения на мястото на стачкуващите назначават други учители, които да изпълняват тяхната преподавателска норма.
Това е локаут съгласно Закона за уреждане на колективни трудови спорове, което е противозаконно, уточниха от КНТБ.

В СОУ "Димчо Дебелянов" в гр. Беляне полицаи са отишли в училището и са поискали за проверка документите на стачкуващите. Според закона това е безпрецедентен опит да се оказва натиск върху стачкуващите учители, коментираха от синдиката.