ПГТМ „Христо Ботев” почете днес 136 години от гибелта на своя патрон. Тържествена програма започна с посрещане на училищното знаме и изпълнение на химна на Република България.
Директорът на училището Добрин Христов произнесе слово, в което припомни живота и делото на поета-революционер Христо Ботев. „Днес ние търсим и откриваме Ботев в сърцата си. Той е нашият вътрешен, български самосъд, мерило за родолюбието и свободолюбието ни, отрицание и присмех на дребнавите ни житейски ламтежи, цели и дела. И разбираме колко още много ни трябва, за да сме достойни за него.
Нашето училище носи името му, а това е не само вдъхновение, но и отговорност. Успехите, постиженията и мечтите ни са белязани с неговото невидимо присъствие. Защото Ботев винаги ще ни гледа от пространството на вечността. Чрез всички нас ще живее и духът му – днес, утре, завинаги”, каза в края на словото си Добрин Христов.
По повод патронния празник, директорът на учебното заведение връчи почетни грамоти и парични награди в размер на 200 лева на Анелия Клечкова – учителка по български език и литература, и на  Веселин Тодоров, учител по физкултура и спорт. „Двамата учители се награждават по решение педагогическия съвет”, каза Добрин Христов.
ПГТМ „Христо Ботев” получи поздравителен адрес от Регионалния инспекторат по образование – София област /РИО/. Кметът на Ботевград Георги Георгиев също поздрави учителите и учениците с патронния празник на училището.
Сред гостите бяха още: Христо Андреев, началник на РИО – София област, Илонка Славчева, началник отдел в РИО, Йордан Йорданов, общински съветник, председател на Комисията за младежта и спорта към ОбС, Бранимир Йосифов, наследник на Карло Йосифов, дарил средства за изграждане на паметника на Христо Ботев, който се намира в двора на професионалната гимназия.
Тържествената програма продължи с поетично-музикален рецитал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на ПГТМ „Христо Ботев”.