ЛУКОЙЛ Академик е съвсем близо до записване на нова златна страница в историята на клуба. "Студентите" станаха част от схемата на Евролигата. Ръководството на клуба получи писмо от страна на организаторите на турнира, в което е посочено, че отборът има лиценз В. По този начин шампионите вече могат да се считат за участник в квалификациите на най-силното първенство на Стария континент.


По всяка вероятност българският първенец няма да бъде част от груповата фаза и ще трябва да играе квалификации. България е поставена на 26-то място при отборите с Б лиценз. Това означава, че Лукойл Академик ще играе в квалификациите на турнира. Там българският шампион ще спори с още 7 отбора за единственото вакантно място. Турнирът е от 25 до 28 септември под формата на финална осмица. Победителят става последният участник в груповата фаза на първенството.


Останалите отбори ще бъдат прехвърлени в Юрокъп. Това гарантира на "студентите" участие във втория по сила европейски турнир през есента. Припомняме, че тази година ЛУКОЙЛ игра квалификации за влизане там - нещо, което с оглед на пратеното от Евролигата писмо, няма да се наложи и през този сезон.