Канту е съперникът на Лукойл Академик в квалификациите на Евролигата. Българският шампион ще има изключително тежка задача в първия сезон, в който получи правото да участва в турнира на най-добрите. Канту е един от двата най-силни отбора в квалификациите, като е и домакин на турнира.

Квалификациите стартират на 25 септември. При успех над Канту, Лукойл Академик ще има за съперник на своеобразния полуфинал победителя от двойката Оостенде – Нимбурк. Реално, потокът на „студентите“ е по-лесният, като в другия са топ фаворитът в квалификациите УНИКС Казан и БК Донецк.

Осем отбора ще се борят за едно място в квалификациите, в четиридневен турнир, който ще се играе в Дезио, Италия.

Въпреки че е много тежко, ако Лукойл успее да влезе в групите на Евролигата, там ще е в уникална група А, заедно с Реал Мадрид, Панатинайкос, Химки, Фенербахче и Олимпия Любляна.

Жребий за първия кръг от квалификациите на Евролигата:
1. УНИКС Казан - Улм
2. Льо Ман - БК Донецк
3. ЧЕЗ Нимбурк - Оостенде 
4. Канту - ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК

Макар Канту да е домакин, и да играе много силно в последно време, е част от светлите страници в историята на Лукойл. "Студентите" имат две победи срещу италианците, в сезон 2004/05 на УЛЕБ Къп, в груповата фаза, и двете доста драматични. У дома Лукойл би със 78:75, а по-рано в Италия се наложиха след продължение със 111:108. В същата година Лукойл прескочи групите и игра осминафинал в турнира.

Преди жребия, Душан Ивкович получи наградата си за Треньор на годината, след като спечели Евролигата и гръцкото първенство с Олимпиакос.