Българският баскетболен шампион "Лукойл Академик" ще играе в квалификациите в Евролигата. "Студентите" за първи път имат възможност да се включат в най-силния клубен турнир на континента.

Задачата им за влизане сред най-големите отбори ще бъде много трудна, тъй като ще се борят с още седем клуба за едно място. Съперниците на "Лукойл" са "Донецк", "Нимбурк", "Остенде", "Улм", "Льо Ман", както и получилите покана "Уникс" (Казан) и "Канту".

Миналия сезон българският шампион игра два пъти с "Остенде" в Еврокъп. В първия мач "студентите" победиха с 66:65 като гост, но след това изненадващо загубиха със 77:83 у дома.

Ако не спечели първото място в квалификационния турнир, "Лукойл" ще се класира директно в групите в Еврокъп. Президентът на клуба Валентин Златев, който е генерален директор на "Лукойл България", обяви, че участието в Евролигата му е мечта.

Спортният директор на "студентите" Сашо Везенков заяви за Дневник, че ако отборът играе в Евролигата, ще има увеличен бюджет.. Предстои да стане ясно дали това ще се потвърди с цел вдигане на класата на отбора за квалификациите или евентуално при успех след това.

В същинската фаза на Евролигата ще участват 32 отбора. Те ще са разпределени в осем групи по четири. Първите два от всяка ще продължат напред, за да формират нови четири групи с по четири отбора. След това ще се играят четвъртфинали, а за първа година вместо финална четворка ще има полуфинали на разменено гостуване и финал в един мач.