Протестиращи граждани от Банско и Разлог започнаха да се събират на отбивката за Банско в Симитли. Има засилено полицейско присъствие. Служителите на реда контролират пътния поток и насочват протестиращите къде да паркират автомобилите си така, че да не затрудняват трафика.

В момента са се събрали около 50 души. Пристигна и цял автобус от Банско. Очаква се на протеста да присъстват много жители на двете общини. Те се обявяват против ветото на президента на Закона за горите. Според протестиращите, промените трябва да бъдат запазени и ако управляващите се поддадат на натиска на екоактивистите, инвестициите в планинските общини в сферата на туризма ще намалеят значително. Протестът започва в 12.30 часа.

Протестът под надслов "Да спрем екологичния рекет" се провежда на пътя Блaгоевград - Симитли.

В съобщение изратено от инициативен граждански комитет "Да спрем екологичния рекет" се казва: "С тези си действия настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета. Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на E-79".

Протестът е вследствие на няколкодневните протести на екоактивисти против приетите промени в закона за горите.