СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе участва в Панаира на добрите идеи, който се проведе в ОУ „Васил Левски“- с. Видраре

По покана на Мая Пенчева, директор на ОУ„Васил Левски“- с. Видраре, учениците от проект „Ромите- дивото цвете на Европа“участваха на 14.06.2012г.в Празник на добрите идеи.
Проектът е финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/ с Договор № БС- 33.9-077/13.10.2011 г. на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе и партнираща организация ОУ “Христо Ботев“- с. Лопян. Приоритет 3: "Утвърждаване на интеркултурната перспектива като неотменна част на образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в процеса на модернизация на българската образователна система". Тема: Утвърждаване на културното многообразие на етническите малцинства като обща ценност.
Училището в с. Видраре работи по проект „Съхраняване и развитие на културните ценности на учениците от етническите малцинства” към ЦОИДУЕМ. Училищната среда е пресечна точка за обединяването на различни култури, на социален опит, богатство на традиции, характерни особености на двата етноса. Това налага специална грижа на тяхното сближаване.
Цел на проекта е интегрирането на децата от обособените ромски махали и осигуряване на равни възможности за достъп и качествено образование, опознаване, развитие и популяризиране на ромските обичаи и традиции, чрез обединяване усилията на община Правец с фондация „Съвременност” и ОУ ”В.Левски” с. Видраре.
Ръководството, учениците и техните учители бяха подготвили един изключително емоционален и вълнуващ за всички нас, присъстващите, празник. На прага ни посрещна директорката Мая Пенчева, учителите от екипа, както и усмихнати деца. Красотата на природата, яркото слънце и прекрасният юнски предваканционен ден бяха само фон на многото изненади, които ни очакваха.
Учениците и учителите от СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе подредиха своя щанд, на който бяха изложили рисунки от групите „С четка и палитра“ с ръководител Николай Георгиев и „Компютърни звезди“ с ръководители Тинка Цолова и Ася Нинова. Голямо беше желанието на всички ръководители на групи по проекта и на техните ученици да присъстват на празника, но поради невъзможност за организирането на това за този празник, обещахме да направим среща през есента. Учителите, работещи по проект „Ромите- дивото цвете на Европа“: Петя Цекова- ръководител на групата „Сладка магия“; Галя Пешева- лектор на здравни теми; Тинка Цолова- ръководител на група „Компютърни звезди“; Калинка Пушкарова- ръководител на група „Ромски ритми“; Мила Манчева- директор на ОУ „Христо Ботев“- с. Лопян; Мария Фердинандова- ръководител на група в Лопян се срещнаха и обмениха идеи и впечатления с учителите от проекта в ОУ „Васил Левски“- с. Видраре.
След бързите действия по сценичното преобличане на групата по танци „Ромски ритми“ с ръководител Калинка Пушкарова всички се отправихме към обособения кът на ромите. Там ни очакваше усмихнатата гадателка Джалма, която ни предостави да си изберем по едно късметче и след това ни почерпи кафе, като си избирахе сами чашите, за да няма влияние върху гадаеенето след това.
Думата „Бахтале“ се падна на много от нас, което означава благоденствие, много здраве и всичко най-хубаво в едно. А в чашките ни гадателката видя само хубави неща - здраве, път, учение и любов.
Останахме много доволни и от двойката момче и момиче, която асистираше на Джалма. Те с усмивка ни подканяха да се радваме на прекрасния ден и на добрата ни среща, която беше първа, но не последна, надяваме се.
Отправихме се към обособения български кът, където ни посрещнаха с топла питка и сол, както и с много мили думи.
Следваше една богата и разнообразна програма на учениците от ОУ „Васил Левски“- с. Видраре, която показа, че с много работа, желание и творческо вдъхновение се постига голям резултат - веселие, учение, знание, приятелство, умения. Приятни и завладяващи бяха не само децата, участващи в програмата, гостуващите участници от Джурово, Лопян и Етрополе, а и водещите, които умело ни водеха до кулминацията на празника: всички присъстващи и участващи в Панаира на добрите идеи застанаха на зелената сцена и заедно аплодираха себе си под звуците на песента на Лили Иванова.
Идеята, която си „откраднахме“ и ще се опитаме и ние да реализираме е създаването на клуб на родителите, което много ни впечатли.
Поздравителен адрес от Светла Вълова - директор на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе бе поднесен към директорката Мая Пенчева и колектива на училището.
Гости на тържеството бяха проф. д-р Мария Баева от СУ „Св. Климент Охридски“, представители на фондация „Съвременност“, ЦОИДУЕМ, медии, училищни екипи, родители и ученици.
Поздравявам и изключителните танцьори от групата по танци към проекта, които внесоха цветно настроение в програмата.
В края на празника имаше и богата трапеза, разбира се, за което благодарим на организаторите.
Бих искала да завърша с една латинска сентенция: „Богатството е там, където са приятелите“. Ние вече имаме своите нови приятели! До нови срещи! Весела ваканция!
Росица Василева - помощник–директор на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе и Координатор по проект „Ромите- дивото цвете на Европа“