Спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков коментира за Гонг жребия за Евролигата, който прати българския шампион срещу Канту в първия кръг от квалификациите. Италианският тим е домакин на турнира в Дезио, но все пак изглежда по-преодолимия съперник от двата, които можеха да се паднат.

„Ако кажем, че е по-лесен жребият, ще излъжем. И двата отбора, и Канту, и Казан са много силни. Канту направи доста добри мачове в Евролигата миналата година, самото им домакинство, което вземат сега и струва 200 хиляди евро, показва, че искат да направят нещо. Но все пак срещу руски отбори играем по-трудно, това съм забелязал за 10 години. Канту все още не са направили новия отбор, и ако ние привлечем класни играчи, всичко е възможно, това е баскетбола,“ заяви Везенков за Гонг.

Лукойл помни Канту само с добро, след като през 2004-та би два пъти този тим в УЛЕБ Къп, макар и драматично. „Спомням си ги мачовете като ден-днешен,“ призна Везенков. „Тръгвахме за Италия сутринта, треньор беше Тити Папазов, и сутринта ни се обади Прийст Лодърдейл, и ни каза, че няма да пътува, защото не се чувства нормално. Ние си казахме, момчета, каквото и да стане, играем. И се получи изключително драматичен мач, Канту ни бяха подценили, и победихме с продължения.“

„Канту бе напуснат от звездите си Джанлука Базиле и Владимир Мицов. „Това ми дава увереност, че при набелязаните играчи от наша страна, нещата могат да се получат. Няма да кажа кои са набелязаните, за да не търпим критики после,“ добави босът.

Лукойл Академик ще търси трима чужденци, на позиции гард, тежко крило и център, а вече има набелязани осем играчи. В полезрението на тима е младежкият национал Димитър Димитров, а „студентите“ са много близо и до подписването на нов договор с Бруно Шундов. На Брандън Хийт е даден срок да отговори дали ще се върне при Лукойл, или не, след което ще се търси и друг плеймейкър, какъвто вече има набелязан от спортно-техническото ръководство.

„Ние говорихме с господин Златев. Бюджетът е добър, какъвто може да ни позволи да играем добре. Нищо не ни пречи да се представим отлично и да доведем играчи от най-висока класа за тези квалификации,“ завърши Сашо Везенков.