От 17.30 ч. днес се проведе извънредна сесия на Общинския съвет. Първа точка от нея бе обсъждане на състоянието на градското сметище в Ботевград. Кметът Георги Георгиев съобщи пред съветниците, че пожарът вече е овладян.

„За пореден път общината създаде своевременна организация и успяхме да се справим с горящото сметище. За целта наехме шест тежкотоварни машини. Близо 1000 кубика земна маса бе разстлана върху горящите участъци”, информира градоначалникът. Той обяви, че общината е наела нова фирма, която да охранява сметището. Георги Георгиев не уточни коя е тя, но каза, че е собственост на хора от ромския етнос. Фирмата, която охраняваше сметището до възникване на пожара – „Барези 1” ЕООД, ще бъде санкционирана с около 20 000 лева, т.е. общината няма да й изплати дължимите средства за охрана на обекта. 

„И преди моето управление сметището, на което аз не съм положил основите, е горяло, но тогава никой не го гасеше и никой не питаше защо не се прави това. Общината вече е предприела превантивни мерки, като реализира проект за ново регионално депо за над 16 000 000 лева и е подготвила проект за рекултивиране на старото сметище, който възлиза на 1 500 000 лева. Новото регионално депо ще бъде пуснато предсрочно в експлоатация – до края на тази година, а не през следващата, както е предвидено по проект. Тогава Министерството на околната среда и водите ще ни отпусне веднага парите за за закриване и рекултивиране на старото сметище”, каза Георги Георгиев. Той поиска от заместник-началниците на полицията и на пожарната, които също присъстваха на сесията, да отговорят на въпроса кой е виновен за пожара на сметището.

Заместник-началникът на РУП – Ботевград Цветолюб Убенов обясни, че по случая е образувана прокурорска преписка, която все още не е приключена. Водят се разпити на лица, били на сметището по време на неговото запалване, както и на охранители.
Заместник-началникът на РУ „Пожарна безопасност и спасяване на населението” Петър Петров каза, че огнеборците не са „стояли със скръстени ръце по време на пожара. „Пожарната си изпълни задълженията. Още от 28 юни започнахме гасителни действия. Те продължиха на 29 и 30 юни, на 1 и 3 юли. След като ги прекратихме, се наложи наши колеги да помогнат при гасенето на пожара на Витоша”, допълни Петров. Той обясни, че на 1 и 7 юли специализирана лаборатория от София е направила измерване на емисиите на вредни вещества около сметището, но те не са били над допустимите стойности.

Кметът Георги Георгиев се закани, че ще поиска уволнението на шефовете на полицията и на пожарната, ако при следващия пожар на сметището не му докладват кой е виновникът.
Градоначалникът каза, че ще уволни еколога на общината за това, че не е съставила нито един акт на лица, които са установени на сметището. Той заяви още, че и фирмата, занимаваща се със сметозвозването не изпълнява задължението си по запръстяване на боклуците.
„Няма да проявяваме търпимост към бездействието и невежеството на някои”, категоричен бе Георги Георгиев.

На въпрос на общинския съветник Николай Живков кой отговаря за сметището на Ботевград, кметът отговори: „На първо място Община Ботевград, наетата охранителна фирма, ангажименти към сметището има и фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване, екологът и работещите в отдела по обществения ред към общинската администрация.”.