Пресцентърът на МВР публикува промените в Закона за движение по пътищата, които са обнародвани днес в Държавен вестник /бр.60/. Те влизат в сила от днес. 

В член 12 на Закона се създава нова алинея 6.
 „(6) На кръстовища с интензивно движение се поставят устройства за отчитане времетраенето на светлинния сигнал.”
/само тази промяна влиза в сила 1 година след обнародването в „Държавен вестник”/.
В чл. 70 алинея 3 е изменена така:    
 
„(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.”
Целта е да се осигури по-добра видимост между участниците в движението и оттам въздържането им  от опасни маневри и действия.
Санкцията за неспазване това  задължение  е глоба до 20 лв.,по чл. 185 от Закона.
Член 80 се изменен така:
 „Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част от денонощието  и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”
Санкциите за  неспазване на задължението по т. 1 е глоба10 лева по чл. 183, ал. 1, т.5 от Закона; по т. 2 - глоба до 20 лв. по чл. 185  от Закона, а при създадена непосредствена опасност за движението - глоба от 20 до 150 лв. / по. Чл 1801 ал. 1, т. 1 от   Закона.
 
В Принудителни  административни мерки на Закона, чл. 171,  т. 2. - Временно спиране от движение на пътно превозно средство, са създадени нови текстове в букви „з” и „и”:
з/ на собственик, който управлява моторно превозно средство без да притежава съответното свидетелство  за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над  0,5 на хиляда  или друго упойващо вещество за срок до един месец;
и/ на собственик, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество - за срок до един месец.”
 Създава се нова алинея 4:
„(4) В случаите по чл. 171, т. 2 , букви „з” и „и”  свидетелството за регистрация на моторното превозно средство  се изземва  със съставянето на акта за установяване на административното нарушение на лицето, управлявало моторното превозно средство, и се връща на собственика на превозното средство по ред, определен от министъра на вътрешните работи.”
  
 В чл. 174 от  Закона алинея 1 е изменена така:
„Чл. 174 (1)  Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.” 
 Изменена е ал. 3.
 „(3) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.”

В чл. 177 са направени изменения в алинея 4.
Завишават се глобите при случаи на повторно извършване на нарушението „управление на МПС без правоспособност”.
„(4) Когато нарушението по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал. 2 е извършено повторно, наказанието е глоба от 300 до 1500 лв., а за повторно нарушение по ал. 3 наказанието е глоба от 1000 до 5000 лв.”

Създаден е нов член на Закона  178д,  с цел улесняване паркирането на автомобилите, обслужващи хората с увреждания или управлявани от тях.
„Чл.178д. Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което без да има това право,  паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора  с трайни увреждания.”
В чл. 183 се създава нови алинеи 5 и 6.
„(5) Наказва се с глоба 100 лв. водач, който:
1. преминава  при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;
2. не осигури  предимство, когато преминава през пешеходна пътека”
(6) Когато нарушението по ал. 5, т.1 или 2 е извършено повторно, водачът се наказва с глоба в размер 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец.”
В чл. 184  е създадена нова алинея 2.
„(2)  С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който:
1. преминава през огражденията от парапети и вериги;
2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на  регулировчика.
  (3) С глоба 20 лв. се наказва пешеходец, който наруши правилата за движение, извън случаите  по ал.2.
  (5) (Когато в резултат на нарушения по ал. 1, 2  и 3 са причинени вреди на пътното превозно средство, на пътници или на други лица, нарушителят се наказва с глоба от 20 до 50 лв.
В член 177 е променена алинея 3.
Завишава се глобата за нарушаване на нормите за движение на МПС, чиито размер, маса и натоварване на ос са над допустимите норми:
„(3) Който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, които надвишават нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, без да спазва установения за това ред, се наказва с глоба от 500 до 3000 лв.”
За повторно извършване на това нарушение /в рамките на 1 година от първото/  глобата е от 1000 до 5000 лв. /според изменението на алинея 4/.